Süte maliyet zammı

Süte maliyet zammı

Son aylarda süt arzında yaşanan sorunlar ve sanayi talebinin yüksek olması serbest piyasada süt fiyatını 12 liraya yükseltti.

Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) en son güncellediği tavsiye satış fiyatı ise 8,5 lira seviyesinde bulunuyor.

Ekonomi gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre son aylarda süt arzında yaşanan sorunlar ve sanayi talebinin yüksek olması serbest piyasada süt fiyatını 12 liraya yükseltti.

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Kazancıgil, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz haftalarda yem fiyatına gelen 10-15 liralık zam, bunun yanı sıra kaba yem, silaj, yonca ve samanda fiyat artışları bir miktar sütün maliyetini de arttırdı. İlk gelen zamlar arz-talepten kaynaklıydı ama şimdi maliyet de etkili oldu.

En son geçen hafta ortaya çıkan rakamlar ve marketlerin de tesadüfen zamları bu dönemde rafa yansıtması dikkat çekti. Bu zamma arz-talep etkisi ve son olarak maliyet artışı yansıdı. Maliyet zamlarında asgari ücret ve diğer kalemlere gelen artışlar etkili oldu."

Kazancıgil, maliyet artışının kabaca yüzde 10 civarında olduğunu bildirdi. USK’nın 8,5 liralık fiyatı baz alındığında, zammın yüzde 10-12‘nin üzerinde olduğunu dile getiren Kazancıgil, “Geçen hafta zam geldiği için piyasalara yansıması daha çok yeni. Marketler yavaş yavaş fiyatları geçiyorlar. Satışta ilk anda düşüş görebiliriz ama zamlı maaşlar daha halkın cebine girmedi. Tüketimde arz talepteki oynaklığı görmemiz için hem zammın tam oturması hem de zamlı maaşları beklememiz lazım. Onun için tüketim için şu anki durumlar çok kırılgan” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.