Staj ve çıraklık sigortası emeklilik için sayılıyor mu?

Staj ve çıraklık sigortası emeklilik için sayılıyor mu?

EYT düzenlemesi yapılırken, stajyer ve çırakların sigorta süreleri de gündeme geldi.

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi yapılırken bir başka konu da kamuoyunun gündeminde: Staj ve çıraklık döneminin sigortadan faydalanması... Türkiye yazarı İsa Karakaş'ın aktardığına göre stajyer ve çırakların emekliliklerini kolaylaştırmak için geçtiğimiz günlerde TBMM’ye yeni kanun teklifi verildi.

Teklifte, kısa vadeli sigorta kollarına sahip olan çırak, bursiyer, kursiyer ve stajyerlerin uzun vadeli sigorta kolları açısından da sigortalı olarak tanımlanmalarının sağlanması, çıraklık, kursiyerlik ve staj sürelerinin başlangıç tarihlerinin uzun vadeli sigorta kolları açısından da hizmet ve sigorta başlangıç tarihi sayılması, çıraklık, kursiyerlik ve staj sürelerinin uzun vadeli sigorta kolları açısından borçlanılabilmesinin yasal güvenceye alınması öngörülüyor.

Mevcut sistemde SGK’nın uygulamadaki kanuna göre aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanıyor. Stajyer ve çıraklık sigortası SSK kapsamında bulunmaktadır. Ancak emekliliğe yarayan uzun vadeli sigorta kolları diye tabir edilen yaşlılık-malullük ve ölüm sigortaları kapsamında bulunmuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.