Zelenskiy: Azovstal'dan tahliyeler için uzun süreli ateşkes sağlanmalı

Rusya, Mariupol'daki Azovstal fabrikasından sivillerin tahliyelerinin devam etmesi için üç günlük geçici ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Zelenskiy, tahliyelerin sürmesi için uzun süreli ateşkes istedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy dün gece yayınladığı son video mesajında ülkenin güneydoğusundaki Azak Denizi'nin liman kenti Mariupol'dan sivillerin tahliyelerine ilişkin konuştu.

Reuters'in aktardığına göre, Zelenskiy, Mariupol'dan tahliyelerin devam edebilmesi için kentte uzun süreli ateşkese ihtiyaç olduğunu söyledi. Mariupol'da ateşkes sağlamaya hazır olduğunu kaydeden Zelenskiy, "Mariupol'dan tahliye operasyonumuzun ikinci aşaması bugün tamamlandı. Şehirden ve banliyölerinden 344 kişi kurtarıldı. İnsanları bu bodrumlardan, yeraltı sığınaklarından çıkarmak zaman alacak. Mevcut koşullarda, molozları temizlemek için ağır ekipman kullanamıyoruz. Her şeyin elle yapılması gerekiyor"  dedi.

Zelenskiy, Mariupol'daki durumla ilgili İsrail Başbakanı Naftali Bennett'le de görüşme yaptığını sosyal medya hesabından duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı ise sivillerin tahliyelerinin yapılabilmesi için üç günlük geçici ateşkes ilan ettiğini duyurdu. "Azovstal çelik fabrikasından sivillerin tahliyesi için üç gün boyunca belli saatlerde çatışmaların durdurulacağı ve insani koridorlar açılacağı" belirtildi.

Açıklamada, "5, 6 ve 7 Mayıs’ta Moskova saati ile 08.00’den 18.00’e kadar Azovstal fabrikasından işçi, kadın ve çocuklardan oluşan sivillerin tahliyesi için insani koridor açılacak" denildi. Bakanlık, Azosvtal'dan silahlı grupların geçici ateşkesi ihlal ettiği gerekçesiyle fabrikaya dönük topçu saldırısı düzenlediğini de dün açıklamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, haftalarca süren kuşatma ve saldırıların ardından 21 Nisan'da Mariupol'u tamamen ele geçirdiğini duyurmuştu. Ukrayna'nın tahıl ve metal ihracatında önemli bir yer tutan kentten şimdiye dek Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Kızıl Haç aracılığıyla yüzlerce sivil tahliye edildi. Ukraynalı yetkililer ise Azovstal'da yüzlerce kişinin daha fabrikadaki sığınaklarda bulunduğunu belirtiyor. 

BM'nin Ukrayna İnsani Yardım Koordinatörü Osnat Lubrani dün yaptığı açıklamada, Mariupol ve Ukrayna'nın güneyindeki diğer bölgelerden 300'ü aşkın sivilin BM-Kızıl Haç ortak operasyonunun bir parçası olarak tahliye edildiğini söylemişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Dünya Haberleri

Neçirvan Barzani ve Mesud Barzani'yle görüştü
1 ölü, 7 kayıp
İran'a karşılık verme kararı aldı
Tahran'dan açıklama
Hamas'tan ilk açıklama