Van'da Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Wan İl Koordinasyon Kurulu, depreminin 15'inci yıldönümü dolayısıyla kentte bulunan deprem anıtının önünde anma gerçekleştirdi. Akköprü Deresindeki anıtın önünde yapılan anmaya çok sayıda kişi katılırken, anıtın önüne çelenk bırakıldı. Anma depremde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından yapılan basın açıklamasının metnini TMMOB Wan İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Ahmet Ortakçı okudu.
Yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başlayan Ortakçı, “Aradan geçen yıllara rağmen yaşadığımız acılar hala hafızalarımızda. Ancak bugün yalnızca kayıplarımızı anmak için değil, yaşadığımız felaketlerden gerekli derslerin çıkarılıp çıkarılmadığını sorgulamak için de buradayız. Deprem bir doğa olayıdır. Ancak depremin büyük bir afete dönüşmesi, alınan ya da alınmayan kararlarla doğrudan ilişkilidir. Bilimsel veriler doğrultusunda planlama yapıldığında, yapı güvenliği sağlandığında ve etkili denetim mekanizmaları işletildiğinde can kayıplarını ve yıkımın boyutlarını azaltmak mümkündür" dedi.
'SORUMLULUK, AFET GERÇEKLEŞMEDEN ÖNCE BAŞLAR'
Afetlere hazırlığın, deprem sonrasında müdahale etmekten ibaret olmadığını söyleyen Ortakçı, "Asıl sorumluluk, afet gerçekleşmeden önce başlar. Kentimizin deprem riskleri bilimsel yöntemlerle değerlendirilmeli, yapı stoku düzenli olarak incelenmeli, riskli yapılar tespit edilmeli ve gerekli güçlendirme çalışmaları gecikmeden hayata geçirilmelidir. Hastaneler, okullar ve diğer kamu yapılarının güvenliği öncelikli olarak ele alınmalıdır. Afet toplanma alanları korunmalı; ulaşım, altyapı, tahliye ve geçici barınma planları güncel tutulmalıdır" ifadelerini kullandı.
'HAZIRLIK ERTELENEMEZ'
Afetlere hazırlığın toplumun bütün kesimleriyle yapılması gerektiğini söyleyen Ortakçı, "Merkezi yönetim ve yerel yönetimler arasında etkin koordinasyon kurulmalıdır. Afet planları uygulanmalı, düzenli tatbikatlar yapılmalı ve kamusal sorumluluklar şeffaf biçimde yerine getirilmelidir " diye kaydetti.
'STK'LERİN HAZIRLADIĞI RAPORLAR DİKATE ALINMIYOR'
Ardından konuşan yerine kayyım atanan Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, "STK’lerin hazırladığı bilimsel raporların dikkate alınmadığını biliyoruz. İradenin gasp edildiği bir yerde yerel yönetimlerde önlemler alınamıyor. Özellikle belediyeler, meslek odaları ile birlikte ve elbette merkezi hükümetin de katkısıyla afetlerin önüne geçebiliriz. Bunun da öncelikli adımlarından bir tanesi ise kayım gasplarına son verilmesidir" dedi.