Türkiye’nin en büyük klasik minyatürü Hakkari’de yapıldı

Tezhip ve minyatür çalışmaları ile tanınan İranlı Resool Gondami, Hakkari’de bir ilke ima atarak Valilik Konağının ön cephe duvarına boydan boya kenti simgeleyen eserler ile süsledi. 30 metre uzunlukta 2 buçuk metre yükseklikteki minyatür ilgi ile karşıla

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

 

İslam tezhibi üzerine çalışmalar yapan İran İsfahan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Resool Gondami Türkiye’nin en büyük minyatürünü Hakkari’de yaptı.

 

30 metre uzunlukta 2 buçuk metre genişlikteki duvarın üstüne kilim yapan ve def çalan Hakkari kadını ile ters

laleyi büyük bir ustalıkla işleyen Gondami eserinde İslam musikisinde ön planda Hakkarili halk ozanı Arif’e yer verdi.  

 

Aslen İran Mahabadlı olan Minyatör sanatçısı Resool Gondami, İran’da 25 yıl öğretmenlik yaptığını 5 yıldır da Türkiye’de bulunduğunu söyledi.

 

Urartulara ait kadim eserleri zeminlere nakşettiğini anlatan Gondami, Hakkari kültürü üzerine çalışmalar yaptığını belirterek, “Bu tablo Hakkari’ye ait bir hikaye, bir roman bir destandır. Hakkari’nin kilimini yapan bir kadın var tabloda. Bu kadının inancını işledim. Hayallerini işledim. Hayalleri nasıldı. Güvercin bu kadının hayaliydi. Din diyanet ve Hazreti Muhammed ile ilgili hayallerini bu motife nakşettim. Hakkari’de bağcılık önemli bir yer tutar, Bu tabloda üzüm toplayan bir kadına yer verdim. Hakkari’de sevilen bir derviş olan Arif’e de yer verdim” dedi.

 

Bu tablonun Türkiye’nin en büyük klasik minyatürü olduğunu söyleyen Gondami, yaklaşık üç haftadır uğraştığı tablonun bitmek üzere olduğunu sözlerine ekledi.

 

Nazmi Yaşar isimli vatandaş, “Bu tablo çok güzel. Hakkari’nin eski kültürüdür. Böyle tabloların Hakkari’nin farklı noktalarına da yapılmasını istiyoruz. Böylece Hakkari kültürü tanınınmış olur. Güvercin var, sazcılarımız var kilimcilerimiz var. Bu tabloyu görünce her gün kültürümüz gözümüzün önüne getiriyor. Güzel bir eser yapılmış ustaya teşekkür ediyorum. İnşallah daha fazla yerlerde böyle tabloları görürüz” diye konuştu.

 

Ahmet Timur ise Hakkari’de böyle bir tablonun yapılmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, bu Tablonun yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Hakkarili Esnaf Naci Şahinoğlu da bu minyatürün Hakkari için çok güzel bir görsel olduğunu söyleyerek tablonun yapımında emeği olan herkese teşekkür etti.

 

Yorum Yap
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Hakkari Haberleri Haberleri

Hastalara Moral Ziyareti
ESOB Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Yeni Aile Sağlığı Merkezi açıldı
CHP'ye ziyaret
2026 bütçesine tepki!