Raporda, Irak kürdistan Bölgesi’nin hava savunma sistemlerine sahip olmamasının saldırılar karşısında zaf yet yarattığı belirtildi.
ABD Başmüfettişliği, 2026 yılının ilk çeyreğini kapsayan raporunu yayımladı.
Raporda, İran ve Irak içerisindeki silahlı grupların saldırılarının Kürdistan Bölgesi üzerindeki etkileri ele alındı.
Saldırılar ve can kayıpları
Raporda, 24 Mart tarihinde Erbil’in Xelifan bölgesindeki Spilk Peşmerge üssüne düzenlenen füze saldırısında 6 Peşmerge'nin hayatını kaybettiği, 30’unun ise yaralandığı hatırlatıldı.
Silahlı grupların sadece ABD güçlerini değil, Kürdistan Bölgesi’nin hükümet ve güvenlik kurumlarını da hedef aldığı bilgisine yer verildi.
28 ve 29 Mart tarihlerinde Başkan Mesud Barzani’nin ofisi ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin konutuna yönelik drone saldırıları düzenlendiği belirtilen raporda, bu saldırıların şiddeti nedeniyle İran Devrim Muhafızları’nın dahi resmi kınama yayımladığı ifade edildi.
Hava savunma ve güvenlik durumu
Peşmerge’nin tüm Kürdistan Bölgesi’ni koruyacak yeterli hava savunma sistemine sahip olmadığı vurgulanan raporda; bu durumun Peşmerge güçlerini ve enerji altyapısını saldırılara karşı zayıf bıraktığı kaydedildi.
ABD’nin Erbil Hava Üssü’nde füze ve dronları imha edebildiği, ancak bölgenin geri kalanının savunmasız kaldığı aktarıldı.
Ayrıca, koalisyon güçlerinin saldırılar nedeniyle Peşmerge Bakanlığı’na yönelik tüm destek ve danışmanlık faaliyetlerini durdurduğu, ABD’li danışmanların bir kısmının Irak’tan ayrıldığı belirtildi.
ABD ile Peşmerge Bakanlığı arasındaki Mutabakat Zaptı’nın Eylül 2026’da sona ereceği hatırlatıldı.
Ekonomik tablo ve borçlar
Ekonomik verilere değinilen raporda, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin 33 milyar dolar borcu bulunduğu ve ABD yardımı olmadan Peşmerge Bakanlığı’nın maaş ve askeri hazırlık giderlerini karşılayamayacağı ifade edildi. Kürdistan Bölgesi’nin, Bağdat’tan gelecek bütçeye yüksek oranda bağımlı olduğu vurgulandı.
ABD’nin bölgedeki varlığı
Raporda, ABD’nin Suriye’den tamamen çekildiği, Irak’ın federal bölgelerindeki asker sayısını azalttığı ancak Kürdistan Bölgesi’nde önemli bir güç bulundurmaya devam ettiği kaydedildi.
ABD güçlerinin ana merkezlerinin Erbil Hava Üssü ve Erbil Diplomatik Destek Merkezi olduğu; Harir ve "Duhok Kampı"nda ise daha az sayıda personelin kaldığı bildirildi.
Savaş süresince artan riskler sebebiyle Erbil Konsolosluğu personeli ve yükleniciler dahil olmak üzere toplam 2 bin 820 Amerikalının bölgeyi terk ettiği rapor edildi.