KESK üyeleri Hakkari’de maaş bordrolarını yaktı

KESK Hakkari Şubeler Platformu üyeleri, artan enflasyon nedeniyle kamu emekçilerinin maaşlarının eridiğini belirterek, sendika binası önünde basın açıklaması düzenleyip bordrolarını yaktı.

KESK Hakkari Şubeler Platformu, artan enflasyon ile ilgili sendika binası önünde basın açıklaması yaptı.

Sendika bileşenlerinin de destek verdiği açıklamayı yapan KESK Dönem Sözcüsü Remzi Özer, “Her gün gözümüzü iğneden ipliğe gelen zamlarla açıyor, derinleşen kriz ve pandemi nedeniyle nefes almanın bile zorlaştığı bir dönemden geçiyoruz… Gericilik, kutuplaşma, kayyum politikaları, OHAL uygulamaları, pandemi, hayat pahalılığı, geçim derdi, işsizlik ve daha saymakla bitmeyecek sorunlar yumağı ile kuşatıldık…” ifadelerini kullandı. 

İktidarın halkın, emekçilerin yaşadığı dertleri, sıkıntıları çözmediğini savunan Özer, yapılan zamları sıraladı ve şunları söyledi: “Acı reçete yine emekçilerin, yoksullaştırılan halkın payına düşüyor. Milyonlarca kamu emekçisi, işçi, emekli çarşıda pazarda yaşanan gerçek enflasyonu TÜİK’in perdeleyen rakamlarıyla, sahte verilerle açlığa mahkûm edilmek isteniyor. Son bir yıl içinde doğalgaza %32, elektriğe %31, baklagillere %60, peynire %27, yumurtaya %80,ayçiçeği yağına %50,köprü ve otoyol geçiş ücretlerine %26 zam yapıldı. Açlık sınırında, yoksulluk sınırının altında yaşayan emekçilere gelince “kaynak yok” diyorlar. Ama 5’li çeteye vergi muafiyetleri ve istisnalar adı altında bütçeden devasa paralar aktarırken kaynak sıkıntısı çekmiyorlar. “İtibardan tasarruf olmaz” diyerek Saray’a günlük 59 milyon TL bütçe ayırırken işini kaybedene günlük 39 TL’yi reva görüyorlar. İşsizler ordusuna her gün yeni on binler katılırken eş, dost, akrabalarını işe yerleştirmede adeta birbirleriyle yarışıyorlar” dedi.

TÜİK verilerinin emekçi kesimlerin maaşlarını, ücretlerini baskılamanın bir aracı olarak kullanıldığını ifade eden Özer, “Son olarak birkaç gün önce açıklanan işsizlik verileri de göstermektedir ki, TÜİK iktidarın politikalarını aklama ve yaşanan durumu gizleme görevi yapmaktadır. En çok işten atmaların yaşandığı bu dönemde dahi TÜİK’e göre işsizlik rakamlarında düşüş yaşanarak 12.7’ye gerilemiştir! Biliyoruz ki, “artık bıçak kemiğe dayandı” diyorsunuz! Biliyoruz ki, emekçilerin, yoksul halkın daha fazla dayanacak gücü kalmadı. Biliyoruz ki, bizler insanca yaşayacak bir maaşı dahi fazla görüp kendilerine en yükseğinden 5 maaş alanlara, bizlere kuru ekmek almaya yetecek %3,kendilerine 3 asgari ücret tutarında artış yapanlara tahammülü kalmadı. Adaletsiz Gelir Vergisi Tarifesi ile bu artışlar dahi cebine girmeden el konulan, sonuçta her yıl yoksulluk sınırından daha fazla uzaklaşıp açlık sınırına daha fazla yaklaşan beş milyonu aşkın kamu emekçisi ve emeklisinin daha fazla fedakârlık yapacak hali kalmadı. “ şeklinde konuştu.

Özer açıklamasının devamında tüm kamu emekçilerini aşağıdaki talepler etrafında mücadele etmeye davet ettiklerini söyledi:

-Çoktan hükmünü yitiren, kamu emekçilerine 2021 yılı için %3 +%3 maaş artışı dayatılan “TOPLUSÖZLEŞME” derhal yenilenmeli, 

-Yeni toplusözleşme yapılıncaya dek yaşanan gerçek enflasyon,satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyümeoranları dikkate alınarak EK ZAM yapılmalıdır.

-Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır.

-Birinci vergi dilimi %15 ten %10’a düşürülerek,yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılankesinti birinci vergi diliminde sabitlenmelidir.

-Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim,elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergiler gelirvergisi matrahından mahsup edilmelidir.

-Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderleri pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmalıdır.

-Bebek maması, bebek bezi ve ekmek, süt ürünleri, elektrik, doğalgaz, su başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde KDV sıfırlanmalıdır.

Açıklamanın ardından KESK üyeleri maaş bordrolarını yaktı.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hakkari Haberleri Haberleri

Maden eylemi meclise taşındı
7 büyüklüğünde deprem riski var
‘Aile Sağlık Merkezi' yapılıyor
Hakkari İİMEK toplantısı yapıldı
Konteyner kurulumu başladı