Haseke’de Kritik Geri Çekilme: Mutabakatın maddeleri açıklandı

Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Şam yönetimi ile varılan mutabakat kapsamında Haseke’deki temas hatlarından çekilmeye başladı. Anlaşma doğrultusunda şehir merkezlerinde askeri güçlerin yerini iç güvenlik birimleri alacak.

Suriye hükümeti ile DSG arasında 29 Ocak’ta varılan anlaşmanın uygulanması kapsamında sahada kritik adımlar atılırken, Haseke’de temas hatlarında konuşlu bulunan DSG birliklerinin mevzilerini boşaltarak geri çekildiği bildirildi.

Haseke’den bildiren Rûdaw muhabiri Viviyan Fettah, mutabakat gereği her iki tarafın da ağır askeri unsurlarını sivil yerleşim alanlarından çekeceğini aktardı. DSG’nin geri çekilmesine paralel olarak Suriye ordusunun da Şedadi bölgesinin gerisine çekilmesinin beklendiği ifade edildi.

Ön hatlardaki DSG savaşçıları, Haseke şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki mevzilerini Rojava Asayiş güçlerine devrederek kentin dışındaki askeri noktalara kaydırıldı. Geri çekilme sırasında konuşan DSG savaşçıları, ateşkes kararına ve varılan anlaşmaya bağlı kalacaklarını belirtti.

Şam tarafından Haseke İç Güvenlik Komutanı olarak atanan Tuğgeneral Mervan el-Ali ise yaptığı açıklamada, “Ordular şehirlerden çekilerek kendi belirlenen noktalarına dönüyor. Amacımız şehir merkezlerinde gerilimi tamamen bitirmek ve sivil hayatı normalleştirmektir” dedi.

Mutabakatın öne çıkan maddeleri

DSG ile Şam yönetimi arasında yürütülen entegrasyon sürecinin bir parçası olan anlaşmanın temel maddeleri şöyle sıralandı:

Silahlı güçlerin sivil yerleşim alanlarından çıkarılarak belirlenen askeri üslere yerleştirilmesi,

Ana yolların ve ulaşım güzergâhlarının güvenli şekilde trafiğe açılması,

Çatışma bölgelerindeki mayın ve patlayıcıların temizlenmesi için ortak çalışmalar yürütülmesi,

Şehir içindeki beton bariyerlerin ve toprak barikatların kaldırılması,

DSG savaşçılarının Suriye askeri kurumlarına entegrasyon sürecinin hızlandırılması.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Dünya Haberleri

Hata Yaparlarsa Tarihi Karşılık Alırlar
Bugün Umman'da yapılacak
Mazlum Abdi ile görüştü
Can kaybı 6 bin 872’ye yükseldi
ABD, İran İHA’sını Düşürdü