Hakkâri’de Yanlış Fotoğraf Kullanımına Mahkemeden Tazminat Kararı

Hakkâri’de yaşayan Neslihan Kanat’ın fotoğrafının, TUSAŞ saldırısı sonrası olayla ilgisi olmamasına rağmen televizyon kanalları, haber siteleri ve sosyal medya hesaplarında kullanılması üzerine açılan manevi tazminat davasında mahkeme karara bağladı.

Hakkâri’de yaşayan Neslihan Kanat’ın fotoğrafının, 2024 yılında Türkiye gündeminde geniş yankı uyandıran TUSAŞ saldırısıyla ilgisi olmamasına rağmen bazı televizyon kanalları, internet haber siteleri ve sosyal medya hesaplarında kullanılması üzerine açılan manevi tazminat davası karara bağlandı.

Mahkeme, kişilik haklarının ihlal edildiğine hükmederek manevi tazminat ödenmesine ve karar özetinin ulusal gazetelerde yayımlanmasına karar verdi. Dava dosyasına göre, saldırının ardından çeşitli yayın organları ve sosyal medya hesaplarında kullanılan görseller nedeniyle Neslihan Kanat kamuoyunda hedef haline gelirken, ağır itham ve yorumlara maruz kaldı. Süreç boyunca Kanat ve ailesinin ciddi mağduriyet yaşadığı belirtildi.

Mahkeme, olayla herhangi bir ilgisi bulunmayan Kanat’ın fotoğrafının kamuoyuna servis edilmesini kişilik haklarının ihlali olarak değerlendirerek davacı lehine manevi tazminata hükmetti. Ayrıca karar özetinin ulusal gazetelerde yayımlanmasına da karar verildi.

Kararın ardından açıklama yapan Neslihan Kanat, yaşadığı sürecin kendisi ve ailesi açısından yıpratıcı olduğunu belirtti. Kanat, “Benimle ilgisi olmayan bir olay nedeniyle fotoğrafım televizyonlarda, internet haberlerinde ve sosyal medyada yayımlandı. İnsanların bana bakışı değişti, ailem de bu süreçten olumsuz etkilendi. Bu yanlışlığın mahkeme kararıyla ortaya çıkması benim için önemliydi” ifadelerini kullandı.

Davacı vekillerinden Av. Evin Tan Demirkan ise internet haberciliği ve sosyal medya paylaşımlarında doğrulama yükümlülüğünün önemine dikkat çekerek, verilen kararın kişilik haklarının korunması açısından önemli bir hukuki değerlendirme niteliği taşıdığını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hakkari Haberleri Haberleri

14 Maddelik Yeni Teklif
300 Kişi AK Parti’ye Geçti
5 İş Makinesi ve 3 Hizmet Aracı
19 Mayıs Mesajı
H. Ali Bozkurt hayatını kaybetti