Hakkari'de 300 Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıktı

Hakkâri'nin Berçelan Yaylası'nda bulunan Küçük Yaka bölgesindeki tarihî kayalık geçit, dağcı ve doğa fotoğrafçısı Emin Noyan ile iki arkadaşının gerçekleştirdiği doğa gezisi sırasında görüntülendi.

Edinilen bilgilere göre, sarp kayalıklar üzerine oyularak inşa edilen dar geçidin, 1700'lü yıllarda bölgede yaşayan Nasturiler tarafından su kaynaklarına ulaşmak ve yüksek kesimlere su taşımak amacıyla yapıldığı rivayet ediliyor.

Zorlu coğrafi şartlara rağmen kayalara oyularak oluşturulan geçit, geçmişte bölgede yaşayan toplulukların doğayla uyum içinde kurduğu yaşamın ve büyük emeğin önemli örneklerinden biri olarak değerlendiriliyor. Dar kayalıklar boyunca uzanan yol, dönemin imkânlarıyla inşa edilmiş dikkat çekici bir mühendislik ve ustalık eseri olarak günümüze kadar ulaşmayı başardı.

Hakkârili dağcı ve doğa fotoğrafçısı Emin Noyan, iki arkadaşıyla birlikte gerçekleştirdiği keşif gezisinde tarihî geçidi yerinde inceleyerek görüntüledi. Noyan, bölgenin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihî değerlerinin de tanıtılması gerektiğine dikkat çekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hakkari Haberleri Haberleri

Baba'dan Yardım Çağrısı
4 şüpheli Tutuklandı
Yıllar sonra tahliye edildi
Yazar İhsan Çolemêrg'i Ağırladı
suç duyurusunda bulundu