Valiliğin açıklamasına göre, Akşam saat 21:03’te Irak’ın Erbil/Mergasur bölgesinde 4,8 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Depremin, Hakkâri’nin birçok ilçesinde hissedildiği ve özellikle Derecik ilçesinde yoğun olarak hissėlerek paniğe yol açtığı bildirildi.
Valilik, ilk bilgilere göre, deprem nedeniyle ilçe merkezlerinde ve köylerde herhangi bir büyük hasar veya ciddi bir sıkıntı yaşanmadığını belirtti. Yapılan ilk tespitlerde, önemli bir olumsuz durumla karşılaşılmadığı ifade edilse de, güvenlik ve sağlık açısından tüm yerleşim birimlerinde detaylı bir inceleme başlatıldığı aktarıldı. Bu çerçevede, il genelindeki köyler de dahil olmak üzere tüm yerleşim yerlerinde, olası hasar ve can kaybı riski olup olmadığını belirlemek amacıyla acil durum ekipleri görevlendirildi.
Valilik açıklamasında, ekiplerin yerel yönetimlerle koordineli bir şekilde sahada oldukları ve durum tespit çalışmalarına hızla devam ettikleri kaydedildi. Ayrıca, herhangi bir olumsuz durum gelişmesi halinde, Hakkâri halkının hızlı ve etkili bir şekilde bilgilendirileceği vurgulandı.
Son olarak, Hakkâri Valiliği, yaşanan deprem nedeniyle vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletirken, "Rabb'im, tüm afetlerden şehrimizi ve vilayetimizi muhafaza etsin" temennisinde bulundu. Hakkâri halkının, olası afetlere karşı dikkatli olmaya ve yetkililerin yönlendirmelerini takip etmeye davet edildiği ifade edildi.