ABD'den uyarı: Hakkari ve bu illere gitmeyin

ABD seyahat uyarı sistemini değiştirdi. Suriye 4, Türkiye 3 kategoride 'riskli' ilan edilirken, bazı illere gidilmemesi uyarısı yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, yabancı ülkelere seyahat edecek vatandaşlarına yönelik olarak yayımladığı 'seyahat uyarıları'  sistemini değiştirdi. Yeni sistemde ülkeler risk oranlarına göre, 4 kategoriye ayrıldı. Savaşın halen devam ettiği Suriye 4, Türkiye ise 3'üncü kategoride riskli ilan edildi.

t24'ün haberine göre,  3. kategoride, ülkenin emniyet ve güvenlik açısından ciddi riskler taşıdığı bilgilendirilmesi yapılıyor.

Türkiye’nin bu kategoride yer almasına gerekçe olarak 'terörizm' ve 'keyfi tutuklamalar' gösterildi.

ABD'NİN RİSK KATEGORİLERİ 

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan ve 10 Ocak 2018 itibarıyle yürürlüğe giren seyahat kategorileri:

Seviye 1: Normal Tedbir Uygulaması – Emniyet ve güvenlik tavsiyeleri açısından en düşük seviye. 

Seviye 2: Yükseltilmiş Tedbir Uygulaması – Artan emniyet ve güvenlik risklerinin farklında olun.  Ülkelerdeki durumlar her an değişebilir. 

Seviye 3: Seyahatinizi gözden geçirin -  Emniyet ve güvenlik açısından ciddi riskler bulunması nedeniyle seyahatten kaçının. ABD Dışişleri Bakanlığı, bu kategoride yer alan seyahatler ile ilgili 'Seyahat Tavsiyeleri' kısmında ek tavsiyelerde bulunur. Ülkelerdeki durumlar her an değişebilir. 

Seviye 4: Seyahat etmeyin – Hayati tehlike oluşturabilecek ciddi riskler bulunması nedeniyle en yüksek tavsiye seviyesidir. Acil bir durumda ABD hükümetinin, çok sınırlı bir yardım kabiliyeti vardır. ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına bu ülkelere seyahat etmemesi veya güvenli olan en kısa sürede ülkeden ayrılmasını tavsiye eder.

TÜRKİYE İLE AYNI LİGDEKİ ÜLKELER 

3. kategoride Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Çad, Nijerya, Pakistan ve Sudan gibi ülkeler bulunuyor. Irak, Suriye, Yemen, Kuzey Kore gibi ülkelerse 4. kategoride yer aldı. 

TÜRKİYE İLE İLGİLİ RİSK UYARILARI

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yeni seyahat uyarıları sistemi ile birlikte 'terörizm ve keyfi gözaltılar' nedeniyle Türkiye’ye planlanan seyahatlerin gözden geçirilmesi tavsiyesinde bulundu.  

Hatay’ın Türkiye-Suriye sınırı, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Van, Siirt, Muş, Mardin, Batman, Bingöl, Tunceli, Hakkari, Bitlis ve Elazığ’ın terör riski nedeniyle diğerlerine göre daha tehlikeli olduğunu belirten ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına “Bu şehirlere gitmeyin” uyarısında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Gündem Haberleri

İzeltaş Lokma ve Anahtar Takımı İnceleme ve Tavsiyeler
AK Parti ve TİP'i ziyaret edecek
Irkçı saldırı protesto edildi
Öcalan için miting açıklaması
TBMM Genel Kurulu'nda