ŞanoWan’dan görkemli festival: Festival Amini’ye atfedildi

ŞanoWan tarafından düzenlenen 3’üncü Tiyatro Festivali, halay ve zılgıtlarla başladı. Yöresel kıyafetlerle dolan tiyatro salonunda, festival İran’da ‘ahlak polisleri’nin işkencesi sonucu katledilen Jina Mahsa Amini’ye adandı.

Van’da yeni adıyla tiyatro çalışmalarını yürüten ŞanoWan‘ın “Ew roj wê hile, ew bihar wê bê” şiarıyla gerçekleştirdiği 3’üncü Tiyatro Festivali zılgıt ve çekilen halaylarla başladı. Hınca hınç dolan tiyatro festivaline Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) seçimlerine sarı listeden başkan adayı Faruk Biner’in yanı sıra çok sayıda yurttaş ulusal kıyafetleriyle katıldı.


“Kulîlkên Hişk” sergisi ile başlayan festival ilk olarak Dengbêj Usiv’in seslendirdiği dengbej stranlarıyla başladı. Usiv’in ardından söylediği oyun havaları ile katılımcılar halaya durdu. Tiyatro kapısında ise İran’da ‘Ahlak polisi’ tarafından katledilen Jina Mahsa Amini’nin çizilen resim panosu katılımcıları duygulandırdı.‘İnsanların kendi dilinde oyunları izlemesi en büyük isteğimiz’

Burada Serhat News’e konuşan Şanowan Oyuncusu ve Yönetmeni Nazmi Karaman, daha önce Van’da Mencel Tiyotro adı altında çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Karaman, çalışmalarına ve tiyatronun anlamı üzerine kısaca şu değerlendirmelerde bulundu: “4-5 yıldır Van’a geliyorum ve arkadaşlarla birlikte bir oyun çıkartıyoruz. Her biride ayrı ayrı güzel oyunlar var. Yoğun bir ilgide var. Birkaç gündür şahidim sürekli insanlar geliyor oyun biletlerini alıyor. Normalde son gün gelinip bilet alınır ama artık 10 gün öncesinden gelip bilet alma kültürü yaşanmaya başlandı. Van’a ŞanoWan ismi özellikle Kürtçe olmasıyla çok yakıştı. Bölgede Kürtçe oyunlarının olmaması büyük bir eksiklik. İnsanların bu anlamda Kültür sanata sahiplenmesi ve oyunlarını kendi dilinde izlemesi bizim en büyük isteğimizdir.”

‘İnsan sanatla var olur’

Yaklaşık bir yıldır tiyatro öğrencisi olan ve aynı zamanda oyunlarda da yer alan Seher Aslan’da, insanların sanatla var olduğunu dile getirdi. Aslan, “Kendimizi en iyi anlatabileceğimiz alanın sanat ve sahne olduğunu düşünüyorum. Çünkü tiyatro insana, insanı insanca anlatan sanat dalıdır. Bundan kaynaklı ben herkesi tiyatroya davet ediyorum. Tiyatro, müzik yapalım. Okuyalım, okutalım ve yayalım” çağrısında bulundu.

Festivalin başlamasıyla açılış konuşması yapıldı. Kısa bir konuşma yapan ŞanoWan oyuncusu Perinaz Delazy, festivali “İran ahlak polisi” tarafından katledilen Jîna Mahsa Amini şahsında tüm direnen İran ve dünya kadınlarına adadıklarını söyledi. Konuşmanın ardından 28 yıldır cezaevinde tutuklu olan Yazar-Şair İlhan Sami Çomak tarafından yazılan “Hayat Seni Çok Seviyorum” adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Tiyatro gösterimi sırasında Çomak’ın çocukluk ve cezaevi fotoğraflarının yanı sıra, el yazmaları sahneye yansıtıldı. Seyircilerin  büyük ilgisini toplayan oyun yaklaşık 2 saat sürdü.

Festival, bugün saat 15.00’de “Hayat Seni Çok Seviyorum” ve saat 20.00’de ise “Serbaz” oyunu ile devam edecek.

VİDEO MONTAJ: Dıldar Güler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.