Şahmaran’ın hikayesi heykellerde can buluyor

Şahmaran’ın hikayesi heykellerde can buluyor

Şahmaran’ın hikayesi kız çocuklarının eğitimi için heykellerde can buluyor.

Bir grup gönüllü sanatçının girişimi ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin iş birliği ile mitolojik karakter Şahmaran’ın heykelleri kentin 34 ayrı noktasında 3 ay boyunca sergilenecek.

Sergide her sanatçısının kendine özgü stil ve yorumlarını kattığı ve her biri ayrı bir mesaj taşıyan eserler, sanat severlerin beğenisine sunulacak. Her heykel, tasarımcısının verdiği ismi taşıyor.

Çocukların eğitiminde kullanılacak

Sergilenen heykellerin satışından elde edilecek geliri okumak için imkanları bulunmayan kız çocuklarının eğitimi için kullanılacak.

Tarihi Haliç Tersanesi, insanlık tarihine binlerce yıl öncesinden giren mitolojik karakter Şahmaran’ın hikayesine ev sahipliği yapıyor. 34 gönüllü sanatçının öncülük ettiği projede, sanatçıların herbirinin kendi stil ve yorumunu kattığı eserler İstanbul’un farklı noktalarında sergilenecek.

Rûdaw mikrofonlarına konuşan projenin direktörü Marcus Graf “Bin yıllık öyküsü olmasına rağmen, hâlâ çok güncel konular, kavramlar üzerinde duruyor. Çünkü bu hikaye güvenmek ile alakalı. Şifa ve iyileşmeye ihtiyacımız var. Bu yüzden bu çok eski hikayenin günümüzde güncelliğini devam ettirdiğine inanıyorum” şeklinde değerlendiriyor.

Birçok ülkede farklı versiyonları bulunan mitolojik masal kahramanı Şahmaran’ın masalı, bu kez bir hayır işi için anlatılıyor.

34 Şahmaran heykeli 3 ay boyunca 34 farklı noktada sergilenmesi planlanıyor. Projeyi önemli kılan diğer bir yanı ise, heykellerin satılmasından elde edilecek gelirin, okuma imkanı olmayan kız çocukların eğitimi için kullanılması.

Her sanatçı kendine has yorumu ve tarzını yansıttığı Şahmaran heykelleri ile kendi mesajını veriyor.

Projeye katılan sanatçı Eser Tuncel heykelinin ana teması hakkında düşüncelerini şöyle anlatıyor:

“Benim çalıştığım eserin adı ‘döngü’. Döngü isminin çıkış sebebi, yılanın kendini yenileme gücü. Kullandığım birimler yılan biriminden elde ettiğim birimler. Bu döngüyü betimlemek istedim, Şahmaran ile birleştirmek için böyle bir yol seçtim.”

Sanatçı Aslı Şarman ise eserinde Şahmaran’ın hangi yönünden ilham aldığını ve vermek istediği mesajı şu sözlerle ifade ediyor:

“Ben aslında Şahmaran’ın yüce gönüllüğünden, erdemliliğinden, bilgeliğinden ilham aldım. O ne kadar ihanete uğramış olsa da, onun tekrar “bağışlayıcı” “erdemli” yanının ön plana çıkıp, parlamasını, ışığının sönmemesini istedim.”

Projenin tanıtımı tarihi tersanede davetlilerin katılımıyla gerçekleşti.

Tanıtım programında projeye katılan sanatçılara plaket verildi ve Şahmaran’ın hikayesinin tiyatro gösterimi yapıldı.

İstanbullular 3 ay boyunca kentin bir çok yerinde Şahmaran ile karşılaşacaklar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.