Rektör Pakiş’e hapis cezası

Rektör Pakiş’e hapis cezası

Hakkari Üniversitesi Rektörü Ömer Pakiş, oğlunu usulsüz bir şekilde atadığı gerekçesiyle Hakkari 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada suçlu bulundu. 6 ay hapis cezasına çarptırıldı ancak suçlamaları kabul etmedi.

Hakkari Üniversitesi Rektörü Ömer Pakiş, oğlunu usulsüz bir şekilde atadığı gerekçesiyle Hakkari 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada suçlu bulundu. 6 ay hapis cezasına çarptırıldı ancak suçlamaları kabul etmedi.

Hakkari Üniversitesi Rektörü Ömer Pakiş, İlahiyat Fakültesi Dekanlığı yaptığı sırada üniversiteye iki araştırma görevlisi alınacağına dair alım ilanı yapıldı. Pakiş başkanlığında ön değerlendirme komisyonu ve sınav jürisi oluşturulmuş, Pakiş’in oğlu Halit Ziya Pakiş’in usulsüz bir şekilde işe alınması sağlanmıştı.

Pakiş ile beraber komisyonda bulunan Musa Kaval, Fatih Ramazan Süer ve Şemsettin Kırış hakkında görevi kötüye kullanma suçlamasıyla soruşturma açılmıştı. Açılan soruşturma kapsamında mahkeme, sanıklara verilen 6 ay hapis cezasının gerekçeli kararını açıkladı. Kararda 5237 sayılı TCK’nın 62/1 maddesi uyarınca takdiren 1/6 oranında indirim yapılarak, sanıkların 5 ay hapis cezasına çarptırılıp hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Organize usulsüzlükler

Rektör Ömer Pakiş, 2016’da dekanlık yaptığı sürede oğlu Halit Ziya Pakiş’in işe alınması için bazı görevlendirmeler yapmıştı. Yapılan görevlendirmelerde merkezi sınav sistemi uygulanmayıp, Pakiş’in de başkanlık yaptığı fakülte kurulu tarafından ön değerlendirme komisyonu ve sınav jürisi oluşturulmuştu.

Alım ilanındaki şartlar arasında lisans transkriptinin aslı ya da fotokopisinin istenmediği buna rağmen başvuran 32 adaydan 13 tanesinin transkript fotokopisi getirdiği gerekçesi ile elendiği, bir diğer başvurucunun ise başvuru dilekçesinde; il ilçe bilgisi bulunmadığı gerekçesi ile reddedildiği, 3 başvurucunun da dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanuna aykırılık gerekçesi ile reddedildiği böylece 17 kişinin elendiği mahkeme tutanaklarına yansıdı. Ayrıca başvurucuların bilim sınavına girmelerine engel olunarak Pakiş’in oğlunun atamasının kolaylaştırıldığı ve diğer adayların mağduriyetine de neden olduğu ifade edildi. Ön değerlendirmenin Pakiş’in odasında yapıldığı, bu esnada odaya girip çıktığı böylece jüri üyelerini doğrudan ve dolaylı olarak baskı altında tutarak etik ilkelerin kaybolmasına neden olduğu belirtildi.

Sanıklar usulsüzlük iddialarını reddetti

Pakiş mahkemeye yaptığı savunmada, suçlamaları reddederek, sınav jürisi oluştururken usulen bir hata yaptığını ifade etti. Savunmasının devamında üniversitede ön değerlendirme yapılabilecek en uygun odanın kendisinin odası olduğunu bu yüzden değerlendirmeleri kendi odasında yaptıklarını belirtti. Değerlendirme aşamasında telefonla bir soru sordukları için odaya girdiğini bunun da bir belge ile ilgili olduğunu söyledi. Sanıklardan Musa Kaval, Şemsettin Kırış ve Fatih Ramazan Süer ise suçlamaları reddederek, beraatlerini talep ettiklerini söylediler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
14 Yorum