Reçete karmaşası

Reçete karmaşası

SGK, 6 Mayıs’ta yaptığı bir tebliğ değişikliğiyle, prostat büyümesinde birden fazla ilaç kullanan hastalar için ilaçları birlikte kullanmayı engelledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 6 Mayıs’ta yürürlüğe giren ‘SUT’ta Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’de bir değişiklik yaptı. Buna göre artık, prostat büyümesinde kullanılan ilaçların birlikte kullanımı engellendi. Bu ilaçlar üroloji uzman hekimlerince reçete edilebilecek. Milyonlarca vatandaşın raporlarını yenilemesi gerekiyor.

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre,bu durum kapanma döneminde hem hastane hem de eczanelere başvurularda artışa yol açacak.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, “Oluşacak kuyruklar büyük bir risk” dedi. Değişiklikle antibiyotik ihtiyacı duyan kanser hastalarına da 10 günde bir hastane yolu göründüğünü de ifade eden Saydan şunları söyledi:

"Prostat büyümesi ya da diğer adıyla Benign Prostat Hiperplazisi (BPH), halk arasında iyi huylu prostat büyümesi olarak bilinen bir hastalıktır. Yapılan çalışmalarda 50 yaşındaki erkeklerin yüzde 25’inde, 80 yaşındaki erkeklerin ise yüzde 90’ında iyi huylu prostat büyümesinin görüldüğü bildiriliyor.

Türkiye’de 3.3 milyon BPH hastası bulunuyor. Pek çok prostat hastasına tedavide tek ilaç yetmiyor. Oysa yapılan değişiklikle prostat büyümesinde kullanılan ilaçların birlikte kullanımı engellendi. Sadece hipertansiyonu bulunan hastaların birden fazla prostat ilacı kullanmasına izin veriliyor. Bu da prostat hastalarının tedavilerini aksatacak bir uygulama olacak. 

Ülkemizde üroloji uzman hekimi bulunmayan ilçeler ve hastaneler var. Dolayısıyla karar pandemi döneminde risk altında bulunan bu kişileri hastanelere gitmek zorunda bırakıyor. Hastaneye gidemeyecek vatandaşlarımız bu ilaçları ücretiyle almak zorunda kalacağından, ekonomik olarak bu düzenleme yük getirecek.

Bağışıklık sistemlerinin zayıf olması sebebiyle bazen yıllar süren antibiyotik tedavisi almak zorunda kalan bu hastaların, yeni düzenlemeye göre antibiyotik ihtiyacı sadece 10 gün süreyle karşılanacak. Pandemide en riskli grupta yer alan bu hastaların ilaçları için 10 gün ara ile hastaneye gitmek zorunda kalmaları, COVID-19 bulaşı ve mutasyonları göz önüne alındığında, ölüme kadar götürecek tablolara yol açabilir. "

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.