Pirosi Aşireti de düğünlere sınırlama getirdi

Pirosi Aşireti de düğünlere sınırlama getirdi

Hakkari’de bir araya gelen Pirosi aşiretinin kanaat önderleri aldıkları kararlarla düğünlere bir takım sınırlama getirdi.

Hakkari’de bir araya gelen Pirosi aşiretin kanaat önderleri aldıkları kararlarla düğünlere bir takım sınırlama getirdi.

Yüksekova Güncel'den Metin Tek'in haberine göre, bölgede bulunan Pirosi Aşireti, düğünlerdeki birçok abartılı masrafın kaldırılması konusunda verdikleri kararlarla anlaşma sağladılar.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu kentlerinde, aşiretlerin yaptığı abartılı düğünler nedeniyle gençler evlenmekte zorluk çekerken Hakkari’de yer alan Pirosi aşireti andığı kararla bunun önüne geçti.

ALINAN KARARLAR ŞU ŞEKİLDE:

1-Düğünlerimiz bir gün olacak. Kına aile içi yapılacak.

2-Gelin kuaföre gitmeyecek, istenirse kuaför eve getirilecek. Gelinlik isteğe bağlı olacak.

3-Damat tarafından sandık ve sandık içi olarak sayılan para götürülmeyecek. Gelin tarafından böyle bir talepte bulunulmayacak. Damat tarafından hediyeler (Xelat) adı altında bir şey istenmeyecek. Gelin tarafından getirilen seccade çorap ve kese gibi hediyeler dağıtılmayacak.

4-Damat tarafından nişan ve kına törenlerinde dağıtılan kek ve meyve suyu dağıtılmayacak, baklava veya başka tatlı götürülmeyecek.

5-Kız düğünlerinde sadece yakın akraba davet edilecek.

6-Gelin adayının ziyaretleri sadece aile içi olacak. Çeyiz dizme etkinliğine hediyeler götürülmeyecek.

7-Şehir dışındaki uzak mesafe düğünlerine katılım zorunlu olmayacak. Damadın hediyesi gönderildiği takdirde düğüne katılmış sayılacak.

8-Kız tarafı altın konusunda herhangi bir miktar belirlenmeyecek. Damat tarafından getirilen altın miktarına itiraz edilmeyecek.

AŞİRET ADINA VERİLEN İMZALAR ŞU ŞEKİLDE:

Mustafa ÖLMEZ (Hacı Muhammed oğlu)

Hacı Muhammed AKDOĞAN (Taha oğlu)

Hacı Mela Sedik AKDOĞAN

Mela İsmail YİĞİT

Hacı Hüseyin AKDOĞAN (Mela Ali oğlu)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
6 Yorum