Petrol davasında Türkiye'ye 1,4 milyar dolar ceza

Petrol davasında Türkiye'ye 1,4 milyar dolar ceza

Irak'ın kazandığı Uluslararası Tahkim davasında Türkiye'nin 1,4 milyar dolar tazminat ödemesine kararı verildi.

Irak hükümeti, Türkiye'nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi'yle (KBY) yaptığı petrol sevkiyat anlaşmasına karşı açtığı Uluslararası Tahkim davasını kazandı. Bağdat'ın 30 milyar dolar tazminat talebiyle açtığı davada mahkeme Irak'ı haklı buldu ve Türkiye'nin Irak hükümetine 1,4 milyar dolar ödemesine karar verdi.

Ankara ve Erbil  arasında 2014'te imzalanan Kerkük-Ceyhan boru hattından petrol sevkiyatı anlaşmasını Bağdat hükümeti, KBY'nin anlaşma yapmaya yetkisiz olduğu ve petrol sevkiyatı yapamayacağı gerekçesiyle uluslararası yargıya götürmüştü. 

Mahkeme kararı 2014-18 arası dönemi kapsayan sevkiyatı kapsıyor, 2018-23 arası dönemle ilgili dava görülmeye devam edecek.  Karar üzerine Türkiye'nin istemiyle KYB'den petrol boru hatları üzerinden yapılan sevkiyat da durduruldu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.