Pasif içicilerde bile ölüm riski

Pasif içicilerde bile ölüm riski

KOAH hastalığına yol açan en önemli nedenin sigara olduğuna dikkat çeken uzmanlar, pasif maruziyetin bile ölümcül sonuçlara neden olabileceğini söylüyor.

Dünya genelinde 40 yaş üstündeki her 10 kişiden 1’i KOAH hastası. Türkiye’de ise yaklaşık 5 milyon KOAH hastası bulunduğu, ülke genelinde KOAH sıklığının yüzde 8 civarında olduğu tahmin ediliyor. İstanbul ve Ankara’daki oranının yüzde 12 seviyesinde olduğu belirtilirken, KOAH’a yol açan en büyük nedenlerin başında sigara geliyor. Dünya KOAH Günü’nde konuştuğumuz Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Polatlı, hastalıktan korunmak için hava kalitesinden, aşılara kadar birçok faktör olduğuna dikkat çekti.

‘Aşılarınızı yaptırın’

Prof. Dr. Polatlı, “Tüm KOAH hastaları Kovid-19 ve grip aşılarını mutlaka yaptırmalı, zatürre ve karma aşılar için de doktorlarından bilgi almalıdır. KOAH genellikle zararlı sigara, toz ve gaz maruziyeti veya yetersiz akciğer gelişimiyle ortaya çıkıyor. Toplum genelinde yanlış bir kanaat söz konusu. KOAH yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır” dedi.

Her türlü tütün dumanı, sigara, nargile, puro, elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünlerinin pasif maruziyetinin bile KOAH hastalarında ölümcül sonuçlara neden olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Polatlı, “KOAH’ta en sık görülen yakınmalar öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissidir. KOAH’ın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konulabilir. Ne yazık ki, Kovid-19 salgınından en olumsuz etkilenen grup kronik solunum ve KOAH hastaları oldu. Öyle ki, yapılan araştırmalarda KOAH’lı hastaların Kovid-19’a yakalanmasının yoğun bakım riskini 5 kat arttığına dikkat çekiliyor. Hastalarımızla virğüs riskine karşı online görüşmeler gerçekleştiriyoruz bu dönemde evde solunum cihazı ve oksijen tedavilerine önceden olduğu gibi devam edilmesi çok önemli” dedi.

- Beş yıldan uzun süre haftada 40 saatten fazla sigara dumanına maruz kalanlarda KOAH gelişme riskinin yüzde 50 artıyor.

- Her 10 hastanın 9’unda KOAH olma nedeni sigara ve tütünleri kullanımından kaynaklı.

- Sigara içenlerde içmeyenlere göre KOAH gelişme riski 30 kat. KOAH nedeniyle gerçekleşen 10 ölümden erkelerde 9’unun kadınlarda ise 7’sinin nedeni sigara.

- Geçmeyen öksürük, balgam ve efor sırasında nefes darlığı KOAH belirtisi.

- Hastaların sadece 500 binlik dilimi hastalığının farkında.

KOAH tüm dünyada 3. ölüm nedeni haline geldi. KOAH tüm ölümlerin de yüzde 5,5’inden sorumlu.

- Türkiye’ de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen 3’üncü ölüm nedeni ve bu ölümlerin de yüzde 61.5’i KOAH nedeniyle meydana geliyor.

- Her 4 KOAH hastasından 3’ü yetersiz fiziksel aktivite gösteriyor. Uzmanlar haftada iki saat ve daha fazla yürüyüş yapan hastalarda hem hastaneye başvuru sayıları hem de ölüm oranları üçte bir azalma olduğunu söylüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.