Müzisyenler işsizlikle karşı karşıya

Müzisyenler işsizlikle karşı karşıya

Salgın sürecinde müzisyenlerin zor zamanlar yaşadıklarını, şimdi ise işsizlik ile karşı karşıya kaldıklarını belirten İMD Başkanı Oktay Çaparoğlu, devletin müzisyenler konusunda duyarlı olmadığını söyledi. 

Tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan Koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında birçok tiyatro ve müzik alanında eğitim veren kurumlar kapatmak zorunda kaldı. Pandemi sürecinde destek alamayan bağımsız kurumlarda çalışan müzik eğitmeni de işsiz kalırken, birçoğu da kendi imkânlarıyla farklı işlerde çalışmak zorunda kaldı. Bu kurumlardan biri olan ve zor zamanlar geçiren  İzmir Müzisyenler Derneği (İMD), sınırlı sayıda eğitmen ve öğrenci ile çalışmalarına başladı.  
 
Koronavürsün tüm müzik camiasını etkilediğini belirten İMD Başkanı Oktay Çaparoğlu, kendilerinin de zor günler geçirdiklerini ve İşsiz kaldıklarını söyledi.

Çaparaoğlu, pandemi sürecinde kiralarını faturalarını ve temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldiklerini belirten Çaparoğlu, “ İMD olarak bu süreçte müzisyenlere katkı sunmak amacıyla Mart ayı sonundan başlayarak 800'den fazla müzisyene ulaştık. Bunlardan 500’e yakın ihtiyaç sahibi müzisyenlerin kıt kanat fatura, kira, erzak yardımı yaptık. Eşi doğum yapan, ailesinde engellileri olanların maddi ve manevi her türlü destekte bulunduk” dedi. 

Pandemi sürecinde birçok müzisyenin müziği bırakıp inşaat ve tarım işçiliğine başlamak zorunda kaldığını kaydeden Çaparoğlu, “Pandemi sürecinin en ağır bedelini müzisyenler ve yurttaşlar ödedi. Devlet pandemi sürecinde yeterli duyarlılığa sahip değil. Avrupa’da sanatçılara ve müzisyenlere çok ciddi destek verildi. Pandemi sürecinde seslerini duyurabilmek enstrümanlarımızla sessiz eylem yaparak, sosyal medyada hesaplarımızdaki profillerimizi kırmızıya çevirdik. Amaç sesimizi duyurmaktı. Fakat ama çok fazla bir karşılık bulmadı” şeklinde konuştu. 
 
Şuan çalışmalarına kısıtlı olarak ve pandemi koşulları gözetilerek devam ettiklerini kaydeden Çaparoğlu, ritim, bağlama-gitar atölyelerinin ikişerli gruplar halinde devam ettirdiklerini söyledi. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.