Meclis’te Erdem Aşkan açıklaması: 'Sorumluları açığa çıkarın'

Meclis’te Erdem Aşkan açıklaması: 'Sorumluları açığa çıkarın'

Yeşil Sol Parti Hakkari milletvekilleri, 5 yaşındaki Erdem Aşkan’ın ölümüne dair Meclis’te yaptıkları açıklamada, "Kamu görevlilerini korumaktan vazgeçmeli, etkin soruşturmalarla olay açığa kavuşturmalı” çağrısı yaptı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Hakkari milletvekilleri, Yüksekova ilçesinde 5 yaşındaki Erdem Aşkan'a çarparak ölümüne neden olan uzman çavuş A.K.P.’nin serbest bırakılmasına dair Meclis’te açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Yeşil Sol Parti Milletvekilli Onur Düşünmez, kaza tespit tutanağında, olayın meydana geldiği yolda yaya geçidi ve üst geçit olmamasına rağmen Aşkan’nın “kusurlu” görüldüğünü belirtti. Araç sürücüsü uzman çavuşun ifade işlemlerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını hatırlatan Düşünmez, kamu görevlilerinin başta hız ve tedbirsizlikleri aşacak şekilde kurallara riayet etmeksizin araç kullanımlarının yaşam hakkı ihlallerine sebebiyet verdiğini söyledi. 

YAŞAM HAKKI 

Düşünmez, “Trafik kuralları ve diğer yasal düzenlemeler vatandaşları bağladığı gibi kamu görevlilerini de bağlamaktadır. Erdem Aşkan’ın hayatını kaybettiği yerde yapılan inceleme ve tespitlerde olayın gerçekleştiği yerde karşıdan karşıya geçişte herhangi bir yaya geçidi ve üst geçit olmadığı gözlemlenmiştir. Yaya geçişinin olmadığı yerde aracı azami düzeyde kullanan kamu görevi ne derece pervasız hareket ettiği ortaya çıkmıştır. Olayın meydana geldiği yolda, devletin önlem almaması çocuğun yaşam hakkının ihlaline neden olmuştur. Zira devlet somut tehlikeler karşısında yaşamın korunması için yaşam tedbiri almakla yükümlüdür” diye belirtti. 

'CAYDIRICI DÜZENLEMELER ŞART'

Bu tür olayların ortadan kalkması için caydırıcı cezaların verilmesi ve kanunlarda gerekli yaptırımların uygulanması gerektiğinin altını çizen Düşünmez, “Devletin kamu gücünü kullanan kurum veya kişiler, çocuğun ölümüne neden olmamalı. Devlet önce öldürmeme yükümlülüğünü kendisi yerine getirmelidir. Negatif yükümlülük sadece ‘kasıtlı öldürme’ halinde değil, ‘taksirle öldürme’ eylemleri içinde geçerlidir. Öldürme yasağı, kişinin yaşamını tehlikeye atmaktan kaçınma görevi de dahildir. Devlet pozitiflik hükümlülük kapsamında öldürmelere karşı etkin şekilde caydırıcı hukuki ve idari düzenlemeler yapmalıdır. Failin kolluk görevlisi olduğu yargılamaların yüzeyselliği cezasızlık pratiğinin bir yönü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ceza yargılamasının asıl amacı olan maddi gerçeğin ortaya çıkarılması yönünde bir çabanın olmaması, dosya kapsamındaki iddiaların gerektiği kadar incelenmemesi, kolluk birimlerinden istenilen evrakların dosya arasına alınmaması, kolluk tarafından tarafsız bir inceleme yapılmaması gibi hususlar kolluk görevlilerine yönelik yürütülen davaların yüzeysel ve cezasızlık pratiğini göstermektedir” dedi. 

'SORUMLULAR CEZALANDIRILMALI' 

Yargı makamlarının pasif ve etkisizliği, sanıklar hakkında tutuklamanın talep edilmemesi veya bu noktadaki hususları reddetme hususlarının failleri korumaya yönelik olduğunu belirten Düşünmez, şöyle devam etti: “Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak başta İç İşleri Bakanlığı ile adli ve idari makamları bir an önce bu ve benzeri çocuk ölümlerine ilişkin tarafsız, etkili ve hızlı bir soruşturma yürütmeye davet ediyoruz. Bu suçun sorumluları derhal açığa alınmalı, yargı önüne çıkarılmalıdır. Adli ve idari makamları daha önce yaptıkları gibi olaydan sorumlu kamu görevlilerini korumaktan vazgeçmeli, etkin soruşturmalarla bu olay açığa kavuşturmalıdır. Davanın takipçisi olacağımızı buradan belirtiyor, ailemize başsağlığı diliyoruz.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.