Mardin'de 5 kişi neden öldürüldü?

Mardin'de 5 kişi neden öldürüldü?

Mardin’de 5 kişinin öldürüldüğü saldırıya dair gözaltına alınan şüphelilerden A.K., saldırıyı kendilerinin gerçekleştirdiğini söylese de, tetiği çektiği iddia edilen ve öldürülenlerin ikamet ettiği Duhok’taki sitede çalıştığı tespit edilen kişi, saldırıyl

Mardin’de Nisêbîn (Nusaybin) ve Qoser (Kızıltepe) ilçeleri arasındaki Qesra Serçixan (Durakbaşı) mevkiinde 19 Ocak günü gece 00.30 civarında Irak plakalı bir araca gerçekleştirilen saldırıda başlarına aldıkları kurşunlarla Federe Kurdîstan Bölgesi nüfusuna kayıtlı Hindirin Abdullah Salih (39), Wahida Haydar Casim (63), Abdullah Saleh Mustafa (69), Çimen Şahin Halid (75) ve Ahmed Celaleddin İbrahim (45) yaşamını yitirdi. Saldırının ardından başlatılan soruşturma kapsamında 6 kişi gözaltına alınırken, ifadeleri alınan A.Y. ile Z.K. işlemlerinin ardından olayla ilişkileri olmadığı gerekçesiyle Jandarma karakolundan serbest bırakıldı. 4 kişinin ise, ifade işlemleri tamamlanarak, savcılık sorgusu için Mardin Adliyesi’ne sevk edilmeleri bekleniyor. 

Saldırının neden yapıldığına dair şu ana kadar netleşen bir durum olmadı. Saldırganların amacının her ne kadar “soygun” olduğu bizzat Mardin Cumhuriyet Savcısı Ekrem Yıldız tarafından dile getirilse de amaçlanının bu olduğuna dair bir ize rastlanmadı. Nitekim saldırının ardından araçtan değerli eşyaların alınmamış olması ve katledilenlerin valizlerine dahi dokunulmamış olması saldırının farklı bir amaçla mı yapıldığı yönünde soru işaretlerine sebep oldu. 

Mezopotamya Ajansı (MA) şüpheli olarak gözaltına alınanların ifadelerine ulaştı. Gözaltına alınanlardan sadece bir tanesi saldırıyı kendilerinin yaptığını kabul ederken, tetiği çeken kişi olduğu belirtilen isim de, saldırı ile alakaları olmadığını dile getirdi. 

MA’nın ulaştığı şüphelilerin ifadelerine göre; gözaltına alınan Ö.M. olay saatinde evinde olduğunu ve uyuduğunu dile getirdi. Sabah saat 04.00 sularında babasının kendisini aradığını ve “Oğlum seni Jandarma arıyor” dediğini dile getiren Ö.M., bunun üzerine kendisinin jandarmayı arayarak, neden kendisini aradıklarını söylediğini belirtti. Jandarmanın istemesi üzerine konum gönderdiğini kaydeden Ö.M., ardından jandarmaların bulunduğu yere gelerek kendisini gözaltına aldıklarını anlattı. 

Şüpheli olarak gözaltına alınan ancak daha sonra serbest bırakılan A.Y. de, ifadesinde olayla alakası olmadığını, aracın kendisine ait olduğunu, ancak bir süre önce kardeşine verdiğini, kardeşinin de tanımadığı kişilere kiraya verdiğini söyledi. 

Dosyada “asıl şüpheliler” olarak gözaltına alınan F.A ile A.K.’nin beyanları da, bir biriyle örtüşmezken, beyanlara göre, saldırıda kullanıldığı iddia edilen aracı olay gecesi A.K. kullandı. 5 kişiyi öldüren tetiği çeken ismin ise F.A. olduğu üzerinde duruldu. 

Şüpheli A.K. ifadesinde, saldırıyı F.A. ile birlikte kendisinin gerçekleştirdikleri yönünde beyan verirken, saldırıyı F.A.’nın planladığını öne sürdü. A.K. ifadesinde “F.A., ‘sana olan borcumu ödeyeceğim. Sen bir şeye karışma, sadece yanımda bulun’ dedi. Birlikte Aydınlar Tesislerinin olduğu yere doğru gittik. Kendisi Irak’ta çalıştığı için Irak’tan gelen lüks araçtaki şahısların paralı geldiğini, Aydınlar Tesislerinde bekleyeceklerini, gelen lüks arabaları takip edeceklerini, araçlar Aydınlar Tesislerinden ayrıldığında, araçları takip edeceklerini, şahısların üzerinde bulunan paraları alıp, kaçacaklarını söyledi” ifadelerini kullandı. Ardından kendilerinin tesiste beklediğini ve siyah cipin tesisten çıkmasının ardından takip ettiklerini söyleyen A.K., yerleşim yerinin olmadığı bir yere vardıklarında araca yanaştıklarını anlatarak, “F.A. camı açarak ‘lastiğin patlamış’ diye bağırdı. Şahıslar bunun üzerine durdular. F.A. üzerinde bulunan silahla siyah cipe gitti. Ben F.A.’ya ilk silahı verdiğimde silahı tam dolduruşa getirmişti. F.A., araçtan inip, siyah cipin yanına gittikten sonra silah sesleri geldi. Önce iki el silah sesi duydum, daha sonra çığlık sesleri geldi” ifadelerini kullandı. 

Kendisinin araçtaki kadınları hiç görmediğini, sadece öldürülen 2 erkeği gördüğünü belirten A.K., ifadesinin devamında erkeklerden birinin bedenini yol kenarına çektiğini belirterek, ardından olay yerinden uzaklaştıklarını söyledi. Araçtan sadece küçük bir çanta ve elbise aldıklarını ifadesinde belirten A.K., çantada para olmadığını dile getirdi. Ardından önce Qoser (Kızıltepe) ardından Artuklu ve Mîdyad ilçelerine gittiklerini, oradan da Nisêbîn’e geçtiklerini dile getiren A.K., “Benim gasp yapmak, adam öldürmek gibi bir niyetim yoktu” savunması yaptı. 

Ancak A.K.’nin ifadesine rağmen F.A., olayla alakası olmadığı yönünde ifade verdi. Öldürülenlerin yaşadığı Duhok’ta yine öldürülenlerin ikamet ettiği Avru City isimli bir sitede çalıştığı ortaya çıkan F.A., tesislere şanzıman ısınmasından kaynaklı girdiklerini, tesislere girip, çıkan araçların dikkatini çekmediğini söyledi. Araçlarıyla önce Qoser ardından Artuklu ve Midyat ilçelerine giderek, Beyazsu üzerinden Nisêbîn’e döndüklerini anlatan F.A., saldırıyla ilgisi olmadığını belirtti.

F.A., sorgusunda “Öldürülen Irak uyruklu Duhok şehrinde yaşayan şahıslar sizin çalıştığınız özel sitenin içinde ikamet ediyorlar, bu şahısları tanıyor musunuz” sorusuna, “Ben ölen şahısları tanımıyorum, kim olduklarını da bilmiyorum. Benim çalıştığım özel sitede ikamet edip, etmediklerini de bilmiyorum. Bu sitede 4 bin 500 daire vardır. Benim meydana gelen öldürme olayıyla ilgili bir alakam yoktur” cevabını verdi. (MA / Ahmet Kanbal)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum