Mahmut Alınak evini Kürtçe eğitime açtı

Mahmut Alınak evini Kürtçe eğitime açtı

Kürtçeye yönelik baskı ve yasakları protesto etmek için evinin garajını dersliğe dönüştüren siyasetçi ve yazar Mahmut Alınak: “Aydınların özellikle anadilde eğitim gibi mühim bir konuda devlete adım attırmak gibi tarihi bir görevi var."

Kürt siyasetçi ve yazar Mahmut Alınak, Kars'ın Digor ilçesinin Mewreg Köyü'nde bulunan evinin garajını köydeki çocuklara Kürtçe ders vermek için okula dönüştürdü.

"Dilimize sahip çıkacağız"

Garajının duvarını tahta, kömür parçasını ise kalem olarak kullandığı dersleriyle ilgili bianet'e konuşan Mahmut Alınak, şunları söyledi:

"Bu sivil itaatsizlik eylemine başladım çünkü Kürtler 100 yıldır anadilde eğitim talep ediyorlar; ama devlet ısrarla ve inatla sağır sultanı oynuyor. Devlet, bir asırdan fazla bir süredir, Kürtçe eğitime dair tek bir adım dahi atmıyor.

"Hâl böyleyken bizim aydınlar olarak yerimizde oturmamız düşünülemez. Aydınların görevi tüm yasaklara ve devletlere rağmen ırkçı politikaların karşısında durmaktır. Aydınların özellikle anadilde eğitim gibi mühim bir konuda devlete adım attırmak gibi tarihi bir görevi var.

"Ama madem devlet adım atmıyor ve hak ve özgürlüklere ısrarla mesafeli duruyor, biz de o zaman kendi kendimize eyleme geçeriz. Çocuklara Kürtçe ders vermeye, yani eylemime devam edeceğim."

"Kalemimiz bu kömür parçasıdır"

Alınak, sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı videoda ise şu ifadelere yer verdi:

"Bugün köyümüzün tarihinde yeni bir gün. Evimin garajını okula dönüştürdüm. Tahtamız garajın duvarıdır. Kalemimiz de bu kömür parçasıdır. Bilin ki, dil bir milletin varlığıdır. Dil yoksa o millet de yoktur. Kürtçe ve diğer mazlum halkların dilleri devletin boyunduruğu altındadır. Biz bunu kabul etmiyoruz.

"Yüzyıldır diyoruz ki, dilimize özgürlük tanıyın. Ama tanımıyorlar. Bu durumda biz kendi başımızın çaresine bakacağız. Çare biziz, milletimizdir, çare sizsiniz. Bütün kardeşlerime, aydınlarımıza ve milletimize sesleniyorum. Dilimize sahip çıkalım."

Mahmut Alınak hakkında

Hukukçu, avukat, siyasetçi, milletvekili, yazar.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Gündem Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. 1987 yılında yapılan genel seçimlerde SHP'nin Kars adayı olarak TBMM'ye girdi.

Dört yıl sonraki erken genel seçimlerinde ise HEP-SHP ittifakının Şırnak adayı olarak seçimi kazandı. DTP Kars İl Başkanlığı görevini yürüttü. 2007'de yapılan genel seçimlerde DTP destekli bağımsız Kars milletvekili adayıydı.

Birçok kez cezaevine giren Alınak, son olarak 17 Şubat 2020'de tutuklandı ve 13 Mayıs 2020'de ev hapsi kararıyla tahliye edildi.

Alınak, "Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak" suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanıyor.

1952 Kars, Digor doğumlu.

Eserleri: HEP, DEP ve Devlet - Parlamento'dan 9. Koğuşa – 2 (1996), Şiro'nun Ateşi (1997, 2011), Nazo (1998), Tarihin Çarmıhında Güneş Ülkesi (2011), Köpekler Manifestosu (2012), Ateşte Yıkanmak (2013), 1918 - Aşk Hicran ve İsyan (2016), Keşke (2018).

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum