Lawje 2022'nin ilk konserini Van'da verdi

Yılbaşında “Ez Dê Te Hêlim” adlı yeni şarkısını dijital platformlarda yayınlayan Lawje, yılın ilk konserini Van’da bulunan Anka Kültür Sahnesi’nde verdi.

Lawje ismini Kürt müziğinin önemli müzikal formlarının birinden alıyor. Bu ismi seçmelerinin nedeni de repertuarlarının, oldukça geniş bir bölgedeki stranları kapsamasından. Çünkü Lawje aynı zamanda şarkı ve birçok insanın buluştuğu divan anlamına da geliyor.

Lawje: ‘Van’da yaşadığımız heyecanı sözlerle ifade edemiyoruz’

Hakkari ve civar bölgelerinde söylenen stranları derleyerek, bir hafıza oluşturmaya çalışan Lawje, 2003 yılında, üç Hakkarili gencin bir araya gelmesiyle ortaya çıkıyor. Grubun üyeleri Ali Tekbaş, Ali İmran Erin ve Serhat Bostancı.

Daha önce ortaya çıkardıkları çalışmalarda birçok stran türünü (heyranok, payizok, bêrîte, narînk, şeşbendî vb.) bir araya getiren grup, aslında 13 şarkılık bir albümde 40’tan fazla esere yer veriyor. Aynı zamanda derledikleri eserlerin en önemli özelliğinin ise hikâyeleri olduğunu belirtiyorlar.

Bir eserin birden fazla duygu barındırmasından kaynaklı tek bir enstrümanın yetersiz olduğunu düşünen Lawje, her farklı duyguyu farklı bir enstrüman ile aktarıyor.

Yılbaşında “Ez Dê Te Hêlim” adlı yeni şarkısını dijital platformlarda yayınlayan Lawje, yılın ilk konserini Van’da bulunan Anka Kültür Sahnesi’nde yaptı. Yapılan konserin ardından grubun solisti Ali Tekbaş, Serhat News’in sorularını cevapladı: “Van, bizim için çok önemli bir yer. Van’da yaşadığımız heyecanı sözlerle ifade edemiyoruz. Çünkü burası birçok yöreden insanın olduğu bir yer. Müziğimizi sahiplenen birçok insanla burada buluşabiliyoruz.”

Derledikleri eserlerde kültür ve dil hassasiyetinin öneminden tutunda kendi mücadele alanlarında kendilerini nasıl ifade ettiklerine kadar birçok konuda sohbet ettiğimiz Tekbaş, uzun zamandır Van’da konser verememelerinin arkasındaki nedenleri de şu sözlerle anlattı: “Pandemi sürecinde müzisyenler birçok sorun yaşadı. Ama doğruya doğru Kürt müzisyenlerine sahip çıkacak bir kurum ya da kuruluş olmadığı için hepten sahipsiz kaldılar. Şu anda da sahipsizler. Çünkü hâlâ pandemi gerekçe gösterilerek Kürt sanatçıların konserleri iptal ediliyor. Bizde benzer sorunlar yaşıyoruz. Örneğin konser yapmak için salon bulamıyoruz. Salon olmazsa nasıl konser yapabiliriz ki?”

Bu keyifli sohbetin devamını videolu haberimizde izleyebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.