Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimini tanıma kararı

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimini tanıma kararı

İspanya'nın özerk bölgesi Katalonya Parlamentosu, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ni tanıma kararı aldı. Oylamayı eleştiren partiler 'Katalonya parlamentosunun böyle bir hakkı olmadığını' savundu.

Katalonya Parlamentosu'nda yapılan oylamada Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi resmen tanındı. Parlamento, bölgeye dayanışma yardımı yapma kararı aldı. 

'YARDIM TEŞVİKİ'

İspanya'nın özerk Katalonya Bölgesi'nin parlamentosunda Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi siyasi özne olarak tanındı. Katalonya'nın özek bir yönetim dış ilişkilerde etki alanı sınırlı da olsa, önergede 'Katalan kurumların ve yurttaşların Suriye'deki özerk yönetime yardımını teşvik etme' başlığı da yer aldı.

Parlamento'da her biri farklı siyasal çizgileri temsil eden ancak Katalan bağımsızlıkçılığında uzlaşan partiler  (CUP, ERC, Junts) 'evet' oyu kullandı. Ulusal çaplı sol hareket Podemos ve Izquierda Unida'nın Katalonya'daki ittifakı Comuns da önergeden yana olduklarını ancak somut adım atılması gerektiğini dile getirdi. Comuns, söz konusu kalkınma yardımların ülke dışarısında faaliyet gösteren Katalan Ajansı tarafından gerçekleştirilebileceğini öne sürdü.

 

SOSYAL DEMOKRATLAR ÇEKİMSER

Öte yandan diğer ulusal partilerin Katalonya temsilcileri, 'parlamentonun böylesi bir yetkiye sahip olmadığını' söyleyerek önergeye karşı çıktı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in partisi sosyal demokrat PSOE'nin Katalonya ayağı PSC, Suriye'deki özek yönetimin siyasi özne olarak tanınmasına karşı çıktıklarını ancak bu madde haricinde gündeme gelen önergelerden yana olduklarını beyan etti. 

Ülkenin AB yanlısı partisi C's, geleneksel muhafazakar partisi PP ve aşırı sağcı Vox partisi ise önergeye karşı çıktı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.