Kürtçe Yol Haritası

Kürtçe Yol Haritası

HDP’nin Kürtçe Yol Haritası İzleme Komisyonu, Mardin Barosu ile görüştü. Heyet, yaptığı görüşmede Kürtçe’nin yaşamın her alanında olmasını amaçladıklarını ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından Kürtçe’nin resmi dil ve eğitim dili olması amacıyla oluşturulan Kürtçe Yol Haritası İzleme Komisyonu, Mardin’de temaslarda bulundu.Mardin Barosu ile gerçekleştirilen görüşmeye Komisyon Eş Sözcüsü Salim Kaplan, HDP Milletvekili İmam Taşçıer, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan ile birlikte HDP Mardin İl Eşbaşkanları Salih Kuday ve Perihan Ağaoğlu katıldı. Mardin Baro Başkanı İsmail Elik, Baro Yöneticisi Ruşen Bingül Binbaş ile Mardin Barosu Dilsel ve Kültürel Haklar Komisyonu üyeleri avukat Sezgin Dinç ve Hicran Dinç heyeti karşıladı.

Görüşmede ilk olarak söz alan HDP’li Taşçıer, dilin önemine dikkat çekerek, “Dil kimliktir. Dil ulustur. Her şeydir. Her şey dil üzerinden gelişiyor. Cumhuriyet tarihi boyunca Kürt dili üzerinde asimilasyon politikası sürdürülüyor” dedi. Kürt dilinin eğitim dili olması için çalışmalarını yürüttüklerini belirten Taşçıer, siyasetçilerin, hukukçuların ve halkın tamamının çalışmalarında Kürtçe’yi kullanmaya özen göstermelerini istediklerini söyledi.

‘KÜRTÇE YAŞAMIN HER ALANINDA OLMALI’

HDP’li Kaplan da, bölge barolarının dil komisyonlarını kurmalarından ve çalışmalar yürütmelerinden dolayı memnun olduklarını ifade etti. Dilin önemine dair değerlendirme yapan Kaplan, dil ve kültürün bir toplumun hakikati olduğunu dile getirdi. Kürt dilinin statüsünün olması gerektiğini ifade eden Kaplan, oluşturdukları komisyon ile Kürt dilinin mücadelesini vermek istediklerini söyledi. Uzun yıllardır Kürtlerin dilleri ve kültürleri için mücadele verdiklerini ancak özellikle 2015 yılından bu yana Kürt dili ve kültürü üzerinde yoğun baskılar ortaya çıktığını kaydeden Kaplan, bu baskılardan siyasetin de etkilendiğini ifade etti.

Yıllardan bu yana Kürt siyasetçileri ve halkın Kürtçe için mücadele ettiğini kaydeden Kaplan, Kürtçe’nin sadece mücadele alanında kalmasını istemediklerini ifade ederek, hayatın her alanında Kürtçe’nin öncelikli tercih olarak kullanılmasını amaçladıklarını söyledi. Kürt kentlerinin tamamında pankartından, bildirisine, ticaretine kadar yaşamın her alanında Kürtçe’nin olmasını amaçladıklarını ifade eden Kaplan, kentlerin özelliğine göre Arapça ve diğer halkların dillerinin de tercih edilmesinin önemli olduğunu söyledi. 

Mardin Baro Başkanı İsmail Elik, Baro olarak Kürtçe ve bölgede kullanılan diğer dillere değer verdiklerini ve yaşamın her alanında hayat bulması için çaba gösterdiklerini belirtti. Mardin Barosu’nun 4 dilli tabela ve kurduğu Dilsel ve Kültürel Haklar Komisyonu’nun Türkiye’de ilk olduğunu kaydeden Elik, heyete verdikleri mücadele ve ziyaretleri için teşekkür etti.

Görüşmenin ardından heyet yarın Batman’da temaslarda bulunmak üzere kentte ayrıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.