KPSS iddiaları: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı

KPSS iddiaları: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) suç duyurusu üzerine KPSS'nin bu yılki lisans oturumuyla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Yediiklim Yayınları'na ait iki iş yerinde arama yapılıyor.

31 Temmuz’da yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) sorulan bazı soruların, Yediiklim Yayınları'nın deneme sınavı sorularıyla aynı olduğu iddialarını inceleyen Devlet Denetleme Kurulu suç duyurusunda bulunmuştu.

Devlet Denetleme Kurumu (DDK) müfettişleri iddiaları incelemek üzere Çarşamba günü Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) gitti.

Daha sonra DDK'nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğu açıklandı.

Arıncı, rapor için belli bir süre öngörmediklerini söylemişti.

KPSS sınavında çıkan soruların, 30 Temmuz'da bir yayınevinin deneme kitaplarında yayımlandığı öne sürülmüştü.

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan sınavda yayınevinin bir deneme soru kitapçığındaki 20-30 sorunun KPSS'deki 20-30 soruyla aynı olduğu iddia edilmişti.  

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) yazılı açıklamasında, “Sosyal medyada da paylaşılan iddialara göre, KPSS’deki onlarca soru, bir yayınevinin aylar önce yayımladığı deneme testleriyle bire bir aynı çıkmıştır. Sadece soruların değil, cevap şıklarının bile tamamen aynı olduğuna yönelik iddialar ve fotoğraflar, adil bir sınav uman yurttaşlarda infial yaratmıştır” dedi.

Bazı soruların, yayınevinin sosyal medya platformlarında çeşitli öğretmenler tarafından çözüldüğü de öne sürülmüştü.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, iddialarla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

ÖSYM iddiaları reddetmişti

ÖSYM, sınavla ilgili iddialar üzerine sosyal medya hesabından açıklama yaparak iddiaları reddetti.

Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan inceleme başlattı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararla görevden alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca KPSS'de şaibeli soru iddiaları hakkında çalışma başlatılması talimatı verdi.

Devlet Denetleme Kurulumuzun 2022 KPSS ile ilgili yapacağı inceleme sonucunda elde edilen veriler titizlikle değerlendirilecek, gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır.

Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz.

Eğitim-Sen suç duyurusunda bulunacak

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) adaylardan “fahiş tutarlarda” sınav parası olan bir kurum olan ÖSYM’nin güvenilir bir sınav sistemi yaratmaktan “aciz kaldığını” söyleyerek, bu sorumluluğun aynı zamanda ÖSYM başkanını atayan tüm idare ve Cumhurbaşkanı’nın da sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

Eğitim- Sen yazılı açıklamasında, ÖSYM Başkanı’nın gece yarısı görevden alınmış olmasının KPSS üzerindeki şaibeleri derinleştirdiğini belirterek, ÖSYM Başkanı’nın tek başına görevden alınmasının “yetersiz” olduğunu değerlendirdi:

"KPSS soru kitapçıklarındaki soruların tamamı yayınlanmalı, başka yayınevlerinin sorularının da kitapçıklarda yer alıp almadığı araştırılmalıdır.

"ÖSYM’nin işini gereğiyle yapamamasına neden olan atamalar, yürütülen ihale süreçleri ve yapılan mevzuat değişiklikleri de TBMM’de kurulacak bir araştırma komisyonu tarafından incelenmelidir.

"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlatmalı, geçmişte olduğu gibi “şifre var ama kopya yok” gibi gerekçeler üretmek yerine, aklımızla dalga geçmeyen, gerçeklerin tüm yönleriyle kamuoyuyla paylaşıldığı adli bir süreç işletmelidir.”

Eğitim-İş: Vahim iddiaların imkansız olduğunu söylemek mümkün değil

Eğitim-İş Merkez Yönetim Kurulu da yaptığı yazılı açıklama ile ÖSYM’nin iddialara somut yanıtlar vermesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye Barolar Birliği de KPSS sınav sorularıyla ilgili iddiaları titizlikle incelendiğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.