Koçerlerin yaylalara zorlu yolculuğu başladı

Koçerlerin yaylalara zorlu yolculuğu başladı

Bölgede Koçerlerin, geçim kaynakları olan binlerce küçükbaş hayvanı yaz aylarında konaklayacakları Ağrı’nın zengin bitki örtüsüne sahip yaylalarına çıkarıyor.

Yağışlı geçen ilkbahar sezonunda bitki örtüsü canlanan yaylalar, zengin akarsu kaynaklarıyla bu yıl da Koçerler ağırlamaya başladı. Iğdır başta olmak üzere bölge illerindeki göçerler, küçükbaş sürülerini günlerce süren zorlu yolculuğun ardından dinlenerek yaylalara ulaştırmak için gece gündüz demeden yoğun çaba gösteriyor. Yaz dönemi boyunca zengin bitki örtüsü ve akarsu kaynaklarının bol olduğu yaylalarda hayvanlarını otlatıp her türlü bakımını yapan Koçer aileler, sonbahara doğru havaların soğumaya başlamasıyla sürülerini memleketlilerine götürecek.

Havalar soğuyuncaya kadar yayladalar

Iğdır’dan gelen Ferhat İlgen, AA muhabirine, bu yıl da hazırlıklarını tamamlayıp sürüleri yaylaya çıkarmaya başladıklarını söyledi. bölge koşullarının kendilerini zorladığını belirten İlgen, geceleri havaların soğuduğunu, yağmur ve rüzgardan olumsuz etkilendiklerini anlattı.

Bu sene yağışlarla yaylaların daha iyi olduğunu vurgulayan İlgen, “Memleketimizden geleli yaklaşık 15 gün oldu. Burada hayvanlarımızı kamyonlara yükleyip Kars’ta bulunan yaylalara doğru yola koyulacağız. Yaz aylarını yaylada geçirip sonbaharda havalar soğumaya başlayınca Iğdır’a gideceğiz. Hayatımız bu şekil, yazın yaylada kışın da ahırda hayvanlarımızın bakımını yerine getiriyoruz. Çobanlık iyidir ama herkes yapamaz. 2 bin 300 hayvanımız ve kuzularımız var.” dedi.

“Baba mesleğidir bırakamıyoruz”

Reşit Aktaş ise hayvanları beslemek için geldiklerini, yaylalarda yaklaşık 6 ay geçirdiklerini söyledi. Buradaki kışlaktan ise Arpaçay’a gideceklerini bildiren Aktaş, “Burada bir ay kaldık, Kars ve diğer bölgelerde de 5 ay kalacağız ve sonrasında Iğdır’a döneceğiz. Burada başka yaylacılar da var. Biz de 8 kişiyiz. Yaylacılık hayatı zor ama ne yapalım, baba mesleğidir bırakamıyoruz. Hayvanlar bizim, her sene bu şekilde yaylalara çıkıyoruz.”

Aktaş, geceleri kurt ve yaban hayvan saldırılarına karşı hayvanlarının başında beklediklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.