Koca: Aşı tedariki 2 ay için güçleşti

Koca: Aşı tedariki 2 ay için güçleşti

Sağlık Bakanı Koca, Covid-19 aşısı tedarikinin 2 ay için zorlaştığını belirtirken, Rusya’dan ithal edilecek Sputnik ve yerli aşılar hakkında konuştu. Koca, Türkiye’de 5 kişide Hindistan varyantı görüldüğünü söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Basın toplantısı düzenlemeyen ve Youtube kanalı üzerinden konuşan Koca, aşı tedarikinin önümüzdeki iki ay için güçleştiğini söyledi.

Koca, Türkiye’de ilk kez İstanbul’da Hindistan varyantına rastlandığını, beş kişinin gözlem altında tutulduğunu belirtti.

Sputnik ve Biontech

Rusya’nın geliştirdiği Covid-19 aşısı Sputnik için altı ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşma imzaladıklarını ifade eden Koca, ilk sevkiyatın mayıs ayı içinde gerçekleşeceğini, ayrıca bu aşının Türkiye’de üretilmesi için de teknoloji transferi yapılacağını belirtti.

Haziran ayı ile birlikte Biontech aşısının teslim alınan miktarının 30 milyon dozu geçeğini söyleyen Koca, bundan sonra Biontech aşısı yaptıranlarda iki doz arasında 6-8 hafta bırakılmasına karar verildiğini duyurdu.

Yerli aşı

Yerli aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Koca, “Yerli aşımız Faz 2 denemelerini tamamladı. Önümüzdeki birkaç gün içinde Faz 3 hazırlıkları başlayacak. İkinci inaktif aşımız ise Faz 1 aşamasına başlamış, ilk gönüllülerin aşılanması tamamlanmıştır” dedi.

Mutasyonlar

Koca, mutasyonlarla ilgili olarak da şu açıklamaları yaptı:

“Mutasyonlar beklenen bir durumdu. Virüsle mücadeleyi güç hale getiren de budur. Bugün dünyada karşılaşılan onlarca mutasyon varyant türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları baskın hale gelerek hızla yayılırken bazıları sınırlı yayılım göstermektedir.

“Virüsün kendini değiştirerek yeni formlara girmesi ömrünü uzatsa da bunun bir sonu var. Bu mutasyonlar virüsün hasta etme kabiliyetini sınırlayacak.

“Ülkemizde en çok İngiltere varyantı görülüyor. Bunun yanında Brezilya ve Güney Afrika varyantları da görüldü. Son olarak İstanbul’da beş kişide Hindistan varyantı gözlendi. Ülkemizde bu varyant ilk kez görüldü ve vakalar izolasyon altında takip ediliyor.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.