Kınık istifa edecek mi?

Kınık istifa edecek mi?

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, istifayla ilgili bir soru üzerine -"Seçilmiş bir isim olarak görev yapıyorum. Ortaya böyle bir başarı konulmuşken goygoycuların lafı ile hareket etmem" dedi.

Kahramanmaraş depremlerinin ilk günlerinde Kızılay iştirakinin, deposundaki çadırları para karşılığı Ahbap Derneği'ne sattığının ortaya çıkmasıyla başlayan skandalın yankıları sürüyor. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, CNN Türk yayınına katılarak, AHBAP'a satılan çadırların AFAD'a 'parasız' verileceğini söylerken, AHBAP'a çadır satıldığını medyadan öğrendiğini ifade etti. Kınık, çadır satışı sosyal medyaya düşmesi ile durdurduğunu belirtti.

Hürriyet yazarı Hande Fırat da Kınık'la yaptığı görüşmeyi bugün köşesinden aktardı. Fırat'ın yazısında ilgili bölüm şöyle:

"(...) Kısacası Kızılay’ın tüzüğü ortada... Ortada ama tartışmayı körükleyen iki soru var:

- Tüzüğü bilen ya da bilmeyenler olabilir ama büyük felaketin ortasında niye çadır sattı?

- Depolardaki çadır stok görüntüleri gerçek mi?

Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ı aradım. Önce şu bilgileri paylaştı:

“- Kızılay kâr amaçlı çadır satmıyor. Ancak çadır maliyetinin yerine konması gerekiyor.

- Kızılay Derneği de çadırları maliyeti parasına Kızılay Çadır ve Tekstil’den alıyor.

- Bu kapsamda dernek tarafından alınan 54 bin çadır Kızılay’ın yurt genelindeki depolarında bulunuyordu. Yerleri ve adetleri zaten AFAD’a bildirilmişti. Sonrasında 20 bin çadır daha tedarik edilerek AFAD’a toplam 74 bin çadır verildi.

- Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre Kızılay çadır konusunda AFAD’ın koordinasyonuna bağlı. AFAD barınmadan sorumlu olduğu için çadırlar ya AFAD’a teslim ediliyor ya da kurulmasını istediği yere götürülerek kuruluyor.

- Aynı plana göre Kızılay yemekten sorumlu. 2.5 milyon depremzedeye, illerde ve ilçelerde üç öğün yemek veriliyor.

Depolarda çadır görüntüsü gerçek mi?

- Gerçek değil. O görüntüler Trakya depolarından yükleme yapılmadan önce çekilmiş.

- Depoların son halini yani bomboş olduğunu sosyal medya hesabımdan paylaştım.

- Kızılay’a bağlı ve derneğin de satın aldığı şirket, çadır satmak zorunda. Çadır üretiminin bir maliyeti var. Bu maliyeti karşılamak zorundayız. Biz bir derneğiz. Aksi halde kamu zararı olur.

- Derneğin satın aldığı çadırların parası ile de yeni çadırlar üretiliyor. Kızılay Çadır ve Tekstil şu an tam kapasite çalışarak günde yaklaşık bin çadır üretiyor ve üretilen her çadır AFAD’a gidiyor.

- Şu an depolarımızda sıfır çadır var.”

İstifa edecek mi?

Kendisine bu kadar tepki varken, vicdanının rahat olup olmadığını, istifa edip etmeyeceğini de sordum. Kerem Kınık’ın yanıtı şu oldu:

“- Seçilmiş bir isim olarak görev yapıyorum.

- Ortaya böyle bir başarı konulmuşken goygoycuların lafı ile hareket etmem.”

AHBAP’a maliyetine satılan çadırlar aslında Birleşmiş Milletler’in bir siparişi üzerine dikilmiş. Sonrasını Kınık şöyle anlattı:

“- BM’nin ihtiyacı olmayınca da bir süredir bu çadırlar depoda bekliyorlardı.

- Çadırlar AFAD’ın şartnamesini karşılamıyordu, örneğin üzerinde logo bulunmuyordu.

- AHBAP isteyince biz de onlara maliyetine sattık, sonuçta Kızılay’a bağış yapmış oldu. Şirket bu para ile kumaş alarak üretimine devam ediyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.