Kılıçdaroğlu: Seçim ertelenemez

Kılıçdaroğlu: Seçim ertelenemez

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Anayasa çok açık. Ancak savaş halinde seçim ertelenebiliyor. Savaş olmadığına göre seçim ertelenemez. Hiç kimse Anayasanın, yasaların dışında gerekçeler uydurarak kendisine özgü bir hukuk normu oluşturamaz. Anayasa..

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 10 ilde büyük yıkıma neden olan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından seçimlerin 18 Haziran'dan daha ileri atılacağına yönelik tartışmalar hakkında konuştu.

Gazeteci Murat Yetkin'in 'yetkinport' isimli sitesindeki yazısında aktardığına göre Kılıçdaroğlu, seçimin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmalarına ilişkin şunları söyledi:

"Anayasa çok açık. Ancak savaş halinde seçim ertelenebiliyor. Savaş olmadığına göre seçim ertelenemez. Hiç kimse Anayasanın, yasaların dışında gerekçeler uydurarak kendisine özgü bir hukuk normu oluşturamaz. Anayasa var. 'Türkiye hukuk devletidir' diyorsak yapılamaz."

Kılıçdaroğlu, seçim tarihinin derhal belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı AKP'li Bülent Arınç'ın seçimlerin bir defaya mahsus ivedilikle ertlenmesi gerektiğine yönelik açıklamasını, "Ne demek bir defaya mahsus? Bu ifade “bir kişiye bir sefere özgü bir hukuk normu oluşturalım” demektir. Demokrasilerde böyle bir anlayış yoktur. Kabile devletlerinde bile bu olmaz. Kaldı ki Anayasa hiçbir yoruma yer vermeyecek kadar gayet açıktır. Yine Anayasada, hiç kimseye, sınıfa, zümreye imtiyaz tanınamaz diye bir madde de var" diye yorumladı.

Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın YSK'ya seçim erteletme girişiminde bulunup bulunmayacağına yönelik, "Buna kalkışacaklarını sanmıyorum. Hukuk, hukukun üstünlüğü, yargıçlarda vicdan varsa buna kalkışacaklarını sanmıyorum. Anayasaya göre hâkim, hukukun üstünlüğü ve vicdani kanaatine göre karar verir" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Seçimin ertelenmesi taleplerinin altında seçimden kaçma iradesi var. Ancak bu iradeyi YSK üzerinden hayata geçirmek yani kendi çıkarlarına göre bir defaya mahsus özel kararlar aldırmak istiyorlar. Sayın Arınç’ın açıklaması bunu gösteriyor.

Tekrar ediyorum; kimseye özgü hukuk normu oluşturulamaz. Yapılması gereken, ister erken seçim olarak 14 Mayıs, ister zamanında 18 Haziran olsun, ivedilikle seçim tarihinin belirlenmesidir. Seçimden kaçmanın hiç kimseye bir yararı yoktur. Ancak zararını tüm ülke çekecektir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.