Kasap et derdinde...

Kasap et derdinde...

Dünyada milyonlar, iklim değişikliğinin neden olduğu sorunlarla boğuşurken, bazı hükümetlerin, iklim kriziyle mücadele raporuna müdahale ettiği ortaya çıktı.

Dünya, iklim değişikliğinin etkileriyle boğuşurken, bazı ülkelerin, yapılan çalışmaları baltaladığı ortaya çıktı. BBC tarafından ortaya çıkarılan belgeler, bazı ülkelerin iklim değişikliğiyle nasıl mücadele edileceğine dair önemli bir bilimsel raporu değiştirmeye çalıştığını gösterdi.

Greenpeace’in araştırmacı gazeteciler ekibi “Unearthed”e ve oradan BBC’ye sızan belgeler, 31 Ekim-12 Kasım arasında İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenecek “COP26 İklim Zirvesi”nde yayımlanacak kritik önemdeki bilimsel raporun değiştirilmesi için hükümetlerin nasıl lobi yaptığını ortaya serdi. Belgeler, Suudi Arabistan, Japonya ve Avustralya’nın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerin, Birleşmiş Milletler’den (BM) fosil yakıt kullanımından hızla uzaklaşmayı önemsizleştirmesini istediklerini ortaya koydu. Belgeler ayrıca, bazı zengin ülkelerin yeşil teknolojilere geçmeleri için yoksul ülkelere daha fazla fon ayırmakta isteksiz olduklarını da gösterdi. Bu, “lobi faaliyeti”, Kasım ayında yapılacak COP26 İklim Zirvesi konusunda da soru işaretleri doğurdu.

Farklı sebepleri var

Ülkelerin dünyanın yaşanabilir kalması açısında büyük önem taşıyan rapora itiraz etmelerinin arkasında farklı sebepler var. Fosil yakıtların sınırlanmasını istemeyen dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan ile kömür ihraç eden Avustralya, ilginç bir şekilde rapora karşı ortak noktada buluşuyor.

Bir grup ülkeyse karbon salmama yerine karbon yakalamayı destekliyor. Ancak raporda karbon yakalama teknolojili fosil yakıtların ısınmayı yavaşlatma ve durdurma hedefleriyle ne ölçüde uyumlu olacağı konusunda büyük bir belirsizlik olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan Brezilya ve Arjantin gibi ülkeler ise, rapora et tüketiminin azaltılmasını hedeflediği için karşı çıkıyor. Raporda daha düşük et tüketiminin ‘dünyada sera gazı emisyonlarını yüzde 50’ye kadar azaltabileceği’ ifadesi yer alırken, bu durum et üreticisi ülkeleri rahatsız ediyor. Brezilya hükümetinin Amazon ormanlarının yakılmasıyla ilgili maddelere de itirazları var.

Baltalıyorlar

Rapor, iklim değişikliğini değerlendirmekle görevli BM organı olan Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli tarafından hazırlanıyor. Hükümetlerin iklim kriziyle mücadele için atacağı adımları belirlemede kullanılacak rapor, COP26 zirvesindeki müzakerelere temel teşkil edecek.

Tüm bu müdahaleler ve lobi çalışmaları, kamuoyu önünde çevre duyarlılığı gösteren ve iklim değişikliğine karşı savaşma sözü veren hükümetlerin aslında kapalı kapılar ardında ekonomilerini etkileme ihtimali olan her türlü değişikliğe karşı çıktığını açıkça ortaya koyuyor. Zirvede Paris Anlaşmasına taraf ülkelerden iklim krizini yavaşlatmak ve küresel ısınmayı 1.5 dereceyle sınırlamak için önemli taahhütlerde bulunmaları istenecekken, belgeler, hükümetlerin BM’nin eylem tavsiyelerini ciddiye almak bir yana baltalamaya çalıştığını gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.