Kadınlar halıları İlmek ilmek dokuyor!

İlmek ilmek dokuyorlar, hayallerini işliyorlar. Hakkari’de kilim ve halıcığı yaşatmak için var güçleri ile çalışıyorlar. Eğitmeninden öğrencisine herkesin derdi daha iyi bir desen. Ancak aldıkları ücret yetersiz.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Hakkâri’de kadınların ilmek ilmek dokuduğu kilimler, geçmişten bugüne halkın kültür ve yaşantısını yansıtıyor. Asırlardır kuşaktan kuşağa aktarılan, kendine özgü renk ve farklı motiflerle dokunan Hakkâri kilimi kadınların eliyle yaşatılıyor.

3.jpg

Kentin kültürünü, geleneklerini ve duygularını kilimlere işleyen kadınlar kilimleri yaşatmak için üstün gayret sarf ediyor. Farklı renk ve tonlardaki iplikler, atölyelerdeki tezgâhlarda genç kadınların maharetli ellerinde aylarca işlenerek son hâlini alıyor.

Hakkari Valiliğinin Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) koordinasyonunda hazırladığı Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlünce yürütülen “Hakkâri’de Geleneksel El Sanatlarının Modernizasyonu ve Ekonomik Yaşama Entegrasyonu” projesi ile kadınlar İş Geliştirme Merkezinde kurulan atölyelerde 3 yıldır harıl harıl çalışıyorlar.

Kentin en önemli değerlerinden biri olan halı ve kilimciliği yaygınlaştırmayı hedefleyen proje kapsamında Halk Eğitime bağlı eğitmenlerin gözetiminde günde 6 saat çalışan kadınlar büyük emek verdikleri işlerinin karşılığını almak istiyorlar.

3 yıldır usta öğretici olarak çalışan Şehristan Taş, 40 öğrenciye kilim ve halı dokuma eğitimi verdiklerini belirterek amaçlarının kısa bir süre içinde bu sayıyı 60 – 70’e çıkartmak olduğunu söyledi.

5.jpg

Hakkari’de kadınların iş bulma imkanlarının kısıtlı olduğunu ifade eden Taş, “Amacımız kadınlarımızın hem burada kendi ailelerine bir katkı sunmalarını sağlamak hem de meslek edinmelerini sağlamaktır. Aslında burayı kadınların çalıştığı bir fabrikaya dönüştürmeye çalışıyoruz” dedi.

İşini severek yaptığını anlatan Gülcan Açar isimli öğrenci 1 yıldır çalıştığı halı dokuma atölyesinde hem meslek öğrendiğini hem de ailesine katkıda bulunduğunu söyledi.

4.jpg

6 ay önce kilim atölyesinde iş başı yapan ve kazandığı deneyimin ardından halı dokumaya başlayan Nazmiye Çallı da “Evde oturup sıkılacağımıza halı dokumak istiyoruz. Hem ailemize destek veriyoruz hem de meslek ediniyoruz. Severek bu işi yapıyorum. Duygularımızı, içimizdekileri halı ve kilimlere katarak üretiyoruz” ifadelerini kullandı.

2.jpg

1 yıldır Halı dokuma atölyesinde öğrenci olarak çalışan Kerime Güler ise günde ortalama 15 - 20 TL ücret aldıklarını söyledi.

Zor durumda olduklarını dile getiren Güler, “Gerçekten çok yorucu ve meşakkatli bir iş yapıyoruz. Burada çalışan arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu mağdur. Hepsi ihtiyaçları için çalışıyor. Günde 6 saat çalışıyoruz. Günde 3 sıra dokuyabiliyoruz. Her sırası 5 TL yani günde elimize geçen para 15 TL.  Zor durumda olmasak çalışmayız. Ama aldığımız paraya değmiyor. Böyle bir zamanda bu para çok komik. Çünkü servis paramız bile çıkmıyor. Bunun iyileştirilmesini istiyoruz” çağrısı yaptı.

Resim önizlemesi

1.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.