‘Kadınlar bizi de takip edin diyor’

‘Kadınlar bizi de takip edin diyor’

Kadına şiddet davalarını takip eden CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, sosyal medyadan bir çok kadından ‘bizi de takip edin’ mesajı aldığını söyledi.

 ‘BİZİ DE TAKİP EDİN’: Bu davaları takip etmeye başladığımızdan itibaren sosyal medyadan o kadar çok kadın ‘bizi de takip edin’ mesajı gönderiyor ki. Tabii ki yargıya müdahale etmiyoruz, müdahillik talebimizi iletip takip ediyoruz, ama onun bile ne kadar önemli olduğunu açıkça görüyoruz. Bunu Şule Çet davasında net olarak hissettik. Bizim orada olmamız, kamuoyunda bu davanın takip edilmesi en nihayetinde iğrenç algı çabasını kırdı ve gerçekler ortaya çıktı, katiller de cezalarını aldı. Kadınlar başkaca davalardan çıkan utanç verici kararları görüyor. Yalnızlık duygusu ve cezasızlık algısı nedeniyle kadınlar hayatları için sosyal medyadan seslerini duyurmak zorunda kalıyorlar.

KADIN BAKANLIĞI: Millet İttifakı olarak iktidara geldiğimizde bir Kadın Bakanlığı kuracağız. Kadın hakları, kadın mücadelesi çok geniş kapsamlı ele alınması gereken, top yekün bir mücadele.

NADİR HASTALIKLAR: Bir şeyi Meclis’te kurulan Nadir Hastalıklar Komisyonu’na girdikten sonra öğrendim ve benim için çok acı bir gerçek oldu. Mesela SMA gibi bir genetik hastalığın, yaklaşık 5 dolarlık bir tanı testiyle önlenebileceğini öğrendim.

Devletin bakım ve tedavi için harcadığı giderlerle kıyasladığınızda çok ama çok daha düşük meblağlara bu genetik hastalığı bu topraklardan tümüyle silebilirsiniz. Eğer devlet olarak önlemi almadığınız için bu çocuklar SMA’lı doğuyorsa, masrafı kaç milyon dolar olursa olsun bunu karşılamak zorundasınız. Henüz Türkiye’de karşılanmayan bir tedavi var. Aileler milyonda bir olsa bile o umudun peşinden koşuyor.

AŞI KARŞITLIĞI: Türkiye’de özellikle çocuk yaşta aşılamalarla ilgili, ebeveynlerde hızla artan bir aşı karşıtlığı eğilimi var. Sağlık Bakanlığı rakamlarına göre 2011 yılında ailelerin aşıyı reddetmesi nedeniyle aşı olmayan çocukların sayısı sadece 183’tü. Ama bu sayı 2017’ye gelindiğinde 23 bine çıktı. Türkiye genelinde 2018 yılında 716 olan vaka sayısı, 2019 yılında 2 bin 905’e yükseldi. Bir yıldaki artış korkutucu boyutlarda. Bunun nedeni de benim yanlış bilinç salgını olarak adlandırdığım, aşı karşıtlığındaki artış. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği aşı takviminin içinde olan aşıların ben zorunlu olması gerektiğini düşünüyorum.

‘26 çiftte tespit edildi’

SMA TARAMA TESTİ: Ankara Büyükşehir Belediyemiz yapıyor. Evlenen çiftlere evlilik öncesi ücretsiz olarak SMA tarama testi yapılıyor ve bugüne kadar 26 çiftte tespit edilmiş. Böylece 26 çocuğun SMA’lı değil, sağlıklı doğmasına Ankara Büyükşehir Belediyesi vesile oldu. Bu test yapıldığında kişi taşıyıcıysa, tüp bebek tedavisine yönlendirilecek ve genetik ayrıştırma yöntemiyle sağlıklı çocuklar dünyaya getirebilecek.

200 SMA’LI ÇOCUK: Devlet SMA hastaları için 420 milyon lira harcamış 2019 yılında. Bu kitler hayata geçirilseydi devlete maliyeti 20 milyon lira civarında olacaktı. Türkiye’de her yıl ortalama 200 SMA’lı çocuk dünyaya geliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.