JİTEM Davası 26 Mayıs tarihine ertelendi

JİTEM Davası 26 Mayıs tarihine ertelendi

Kamuoyunda Ankara Jitem Davası olarak bilinen ve aralarında Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın gibi isimlerin sanık olarak yargılandığı davadan bugün karar çıkması bekleniyordu.

1993 yılında öldürülen Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın’ın oğlu Eren, bu davanın avukatlarından biri. BBC Türkçe’ye bugün görülen duruşma ile ilgili bilgi veren Baskın, savcının tanık beyanlarındaki çelişkilere atıf yaparak tüm sanıklar hakkında beraat kararı verilmesini istediğini söyledi.

Baskın, ‘’Davacı olan 16 aileyi savunan avukatlar da yazılı olarak beyan sunmak için ek süre istedi. Mahkeme bu talebi kabul etti ve duruşmayı 26 Mayıs tarihine erteledi’’ dedi.

1993-1996 yılları arasında Ankara'da Altındağ İlçe Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın'ın aralarında olduğu 19 kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak 2011 yılında başlayan soruşturma 19 Aralık 2013 yılında davaya dönüşmüştü.

Dava, Aralık 2019 tarihinde bütün sanıkların beraatiyle karara bağlanmıştı. İstinaf mahkemesi beraat kararını bozunca dava yeniden görülmeye başlandı ve bugün davanın altıncı duruşması gerçekleşti.

Zaman aşımı nedeniyle Abdülmecit Baskın cinayetiyle ilgili iddianame 20 Eylül'de 2013'te düzenlendi ve aynı yıl 19 Aralık'ta tarihinde iddianame genişletildi.

Yeni iddianameye Behçet Cantürk, HDP Eş Başkanı Pervin Buldan'ın eşi Savaş Buldan, Namık Erdoğan, Ömer Lütfü Topal, Medet Serhat, Metin Vural, Recep Kuzucu, Hacı Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Hikmet Babataş, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeılı, Asker Smıtko, Tarık Ümit, Salih Aslan ve Faik Candan cinayetleri de dahil edildi.

Ankara JİTEM Davası sanıkları ise eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven, Muhsin Korman idi.

Sanıklar "cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında insan öldürmek" suçlarından yargılanıyordu.

Avukat Eren Baskın, 26 Mayıs’ta görülecek duruşmadan mahkemenin sanıklar hakkında tekrar beraat kararı vereceği beklentisinin yüksek olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.