İtalya’dan Başbakan Mesrur Barzani’ye davet

İtalya’dan Başbakan Mesrur Barzani’ye davet

Başbakan Mesrur Barzani resmi temaslarda bulunmak üzere Erbil’de bulunan İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto ve beraberindeki heyet ile görüştü.

Kürdistan Bölgesi Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Irak'taki genel durum ve Kürdistan Bölgesi ile İtalya arasındaki ilişkilerin gelişimi ele alındı.

Bakan Crosetto,  Barzani’ye İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin selamlarını ve Roma’ya davetini iletti.

Kendisini Kürdistan halkının eski bir dostu olarak gördüğünü belirten Bakan Crosetto, terörle mücadelenin yanı sıra bölgede barış ve güvenliğin sağlanması için Peşmerge'ye desteği sürdüreceklerini kaydetti.

Başbakan Barzani ise, İtalya'ya Kürdistan Bölgesi ile dostane ilişkileri ve Kürt halkına verdiği destek için teşekkürlerini iletti.

Barzani, “Kürdistan Bölgesi ile İtalya arasındaki ilişkilerin her alanda daha da gelişmesini temenni ediyoruz. İlişkileri geliştirmek ve İtalya'nın gelişmiş deneyiminden yararlanmak için birçok fırsat var” dedi.

Guido Crosetto, dün, Bağdat temasları kapsamında Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ve Irak Savunma Bakanı Sabit Muhammed Said Rıza Al Abbasi ile görüştükten sonra Erbil’e gelmişti.

Bu ziyaret, İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto’nun Kürdistan Bölgesi’ne gerçekleştirdiği ilk ziyaret olma özelliğine sahip.

Öte yandan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, 23 Aralık 2022’de Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etmiş ve başkent Erbil’de Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile görüşmüştü.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin resmi daveti üzerine 12 Nisan’da İtalya’yı ziyaret etmişti.

Kürdistan Bölgesi ile İtalya arasında güçlü siyasi ilişkiler mevcut.

2014’ten bu yana IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon’un içerisinde yer alan İtalya’nın Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta 900 askeri bulunuyor.

İtalya ayrıca şu ana kadar 58 bin Peşmerge ile Irak güvenlik gücünü eğitti, Irak'a bugüne kadar 430 milyon dolar mali yardım ve kredi desteği sağladı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.