İşçilerden Atalay'a tepki

İşçilerden Atalay'a tepki

Milyonlarca işçi ve ailesi enflasyon altında ezilirken, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay’ın asgari ücret için 7 bin 785 TL’yi gündeme getirmesi ve 'kırmızı çizgimiz' demesi emekçilerin tepkisini topladı.

Yüzde 85'i aşan enflasyonun altında ezilen çalışan milyonlar tüm dikkatleri ile asgari ücret görüşmelerini takip ederken, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay'ın açıklamaları hayal kırıklığı yarattı. İşveren temsilcileri enflasyonun üstünde refah payı da içeren bir asgari ücretin çalışanlar için mümkün olduğuna dikkat çekerken, Atalay, TÜRK-İŞ'in 4 kişinin açlık sınırı olarak açıkladığı 7.785 TL'nin kırmızı çizgileri olduğunu, bu rakamın aşağısında bir rakamla masaya oturmayacaklarını söyledi.

Pazarlıklar başlamadı

Çalışanları asgari ücret pazarlıklarında temsil edecek Atalay'ın daha pazarlıklar başlamadan asgari ücret için 7.785 lirayı “kırmızı çizgi” göstermesi çalışanların tepkilerine neden oldu. İşçiler, sendikacıların çalışanların yaşadığı ağır yoksulluğun farkında değilmiş gibi böyle bir açıklama yapmasına tepi göstererek, “Başkan gel bu para bile bir ay sen geçin” dediler. Atalay, makam aracı olarak Audi A6 marka bir otomobil kullanıyor. Başkanın aylık maaşının ise 25.750 lira olduğu belirtiliyor.

Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 7 Aralık ve 14 Aralık'ta yapacağı toplantılar öncesinde açıklamalarda bulundu. Atalay, katıldığı bir televizyon programında sunucunun sorduğu, “4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için gerekli rakamı 7.785 TL olarak açıkladınız. Bu rakamın altında bir rakam masada kabul edilebilir mi” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Bizim adımıza kabul edilmesi mümkün değil. Onun üstüne çıkmak gerekiyor. Bizim hesabımıza göre gıdada artış yüzde 138. Çalışma Bakanı'nın niyetinden şüphem yok. İşçi, dar gelirli, esnaf, kasaba gidiyor, markete gidiyor. Neyin ne olduğunu biz A'dan Z'ye biliyoruz.”

Yoksulluk sınırı 25.365 TL oldu

TÜRK-İŞ'in, çalışanların geçim koşullarındaki değişimi gösteren Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'na göre kasım ayında 4 kişilik ailenin “açlık sınırı” 7.786 lira oldu. Araştırmada “yoksulluk sınırı” ise 25.365 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti” aylık 10.171 lira olarak belirlendi.

Ergün Atalay Atalay, kendini savundu: Bunun üzerini konuşacağım demek istedim

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Sözcü'ye yaptığı açıklamada “Açlık sınırını sanki asgari ücret olarak kabul etmişiz gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı. Ben pazarlık masasında bana sorulduğunda, açlık sınırı ortada ben bunun üzerini konuşacağım demek istedim. Bugüne kadar açlık sınırının altında zam aldığımız da oldu. Ama tabanın isteği bu yöndeydi” ifadelerini kullandı.

Televizyondaki programda açlık sınırındaki bir ücretin, asgari ücret olarak kabul edilip edilmeyeceği sorulduğunu belirten Atalay, “Ben de bu soruya karşılık olarak bunu kesinlikle kabul etmeyeceğimizi, zaten onun bir açlık sınır olduğunu, bu tutarın üzerinde gelecek teklifleri görüşebileceğimizi söyledim. Yayını izleyenler benim ne demek istediğimi çok daha iyi anlarlar. Emekçilerimiz rahat olsun, biz verilmesi gereken mücadeleyi en iyi şekilde vereceğiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.