İran'dan İsrail ve ABD'ye 'misilleme' uyarısı, Hamas'tan ilk açıklama

İran'dan İsrail ve ABD'ye 'misilleme' uyarısı, Hamas'tan ilk açıklama

İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Bakıri, ABD'nin İsrail'in olası misillemesine destek vermesi halinde ABD üslerinin de hedef alınacağını söyledi. Hamas'a göre İran'ın saldırısı 'doğal bir hak'.

 İran, Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluk binasına düzenlediği saldırının ardından İsrail'e dün akşam insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle saldırı düzenledi. Saldırının ardından İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan İsrail ve İHA ile füzelerin düşürülmesine yardımcı olduğunu açıklayan ABD'ye 'misilleme' uyarısı geldi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Muhammed Bakıri, dün düzenlenen saldırının ardından İsrail'in misilleme saldırısında bulunması halinde 'kendi topraklarında daha büyük bir saldırı' ile karşı karşıya kalabileceğini, ABD'nin İsrail'i desteklemesi durumunda ABD üslerinin de hedef alınacağını belirtti.

'İSVİÇRE ARACILIĞIYLA ABD'Yİ UYARDIK'

 

İran devlet televizyonuna konuşan Bakıri, "Eğer İsrail İran'a karşı misilleme yaparsa, cevabımız bu akşamki askeri eylemden çok daha büyük olacaktır" dedi. Bakıri, Tahran'ın İsviçre aracılığıyla Washington yönetimini uyardığını, ABD'nin İsrail'in İran'a yönelik olası bir misillemesine destek vermesi halinde ABD'nin bölgedeki üslerinin de hedef alınacağı uyarısının İsviçre üzerinden ABD'ye iletildiğini ifade etti. Bakıri, konuşmasında, "Operasyonlarımız sona erdi; devam ettirmek gibi bir niyetimiz yok" ifadelerini kullandı.

HAMAS: DOĞAL BİR HAK

İran'ın İsrail'e saldırısının ardından Hamas da konuya ilişkin açıklama yaparak İran'ın saldırısını savundu. Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluk binasına saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu mensuplarının öldürüldüğünü hatırlatan Hamas, söz konusu 'askeri operasyonun doğal bir hak ve hak edilmiş bir yanıt' olduğunu ileri sürdü.

HİZBULLAH: İSRAİL'İN SALDIRISINDA ÖLEN VE YARALANANLAR VAR

Lübnan'daki Hizbullah ise İsrail'in ülkenin güneyine düzenlediği hava saldırılarında ölen ve yaralanan siviller olduğunu, İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki mevzilerine onlarca katyuşa füzesi fırlatarak buna karşılık verdiklerini duyurdu.

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde yer alan mevzilerinin onlarca katyuşa füzesiyle hedef alındığı belirtildi. İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki köy ve beldelere hava saldırıları düzenlediği, ölen ve yaralanan sivillerin olduğu aktarılan açıklamada, katyuşa füzelerinin bu saldırıya karşılık atıldığı ifade edildi.

Hizbullah, gece de İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki askeri üssüne onlarca katyuşa füzesi fırlattığını duyurmuştu. İran'ın İHA ve füze saldırısı düzenlediği İsrail de daha sonra yaptığı açıklamada, Lübnan'dan Golan Tepeleri'ne 28 füze atıldığını bildirmişti. Açıklamada, saldırı sonucu herhangi hasar veya can kaybı yaşanmadığı aktarılmıştı.

HUSİLER: ABD, NETANYAHU UĞRUNA ÇIKARLARINI FEDA EDİYOR

Yemen'de İran destekli Husiler de ABD yönetiminin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu uğruna kendi ülkesinin çıkarlarını feda etmeye devam ettiğini savundu.

AA'nın aktardığına göre, Husilerin 'hükümetindeki' Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin el-İzzi, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "ABD, savaş yayılmadan Gazze'deki saldırılarına devam edemez. (ABD'nin) Katil Netanyahu'nun çıkarları uğruna kendi çıkarlarını feda etmeye devam etmesi iyi değil" ifadelerine yer verdi.

İzzi açıklamasında ayrıca "Gazze'ye yönelik saldırılar durdurulmalı, mazlumlara yönelik abluka bir an önce sonlandırılmalıdır. En korkunç şey henüz yaşanmadı" sözlerine yer verdi.

Ne olmuştu?

İsrail, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, Devrim Muhafızları'ndan ikisi general rütbesinde toplam yedi kişi ölmüştü.

İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İran'ın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti. İran dün İsrail'e yüzlerce İHA, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı.

İran, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.