İran'da 4 Kürt mahkum idam edildi: 'Yasımızı tutmayın, cesur olun'

İran'da 4 Kürt mahkum idam edildi: 'Yasımızı tutmayın, cesur olun'

İran'da Wefa Azerbar, Muhsin Mazlum, Pijman Fatihi ve Muhammed Feramerizi, insan hakları örgütlerinden gelen çağrılara rağmen idam edildi.

İran Yargı Kurumu, haklarında uzun süredir kampanya yürütülen 4 Kürt siyasi tutukluyu tüm çağrılara rağmen idam edildiğini duyurdu. İran’ın yargı sitesi Mizan bu sabah saatlerinde Kerec’in Kızılhisar Cezaevi'nde tutulan Wefa Azerbar, Muhsin Mazlum, Pijman Fatihi ve Muhammed Feramerizi isimli 4 Kürt tutuklunun idam edildiğini kaydetti.

Rûdaw'ın aktardığına göre, mahkumların avukatı Mesud Şems Nejad yargılamanın ve cezaların 'adil olmadığını, haklarına saygı gösterilmediğini' müvekkillerinin kendilerini savunmasına izin verilmediğini söyledi. Mahabadlı Muhsin Mazlum 27, Dewlan'lı Muhammed (Hazhir) Feramerizi 28, Bokan'dan Wefa Azerbar 26 ve Kameran'lı Pijman Fatihi ise 28 yaşındaydı.

İdam edilen mahkumların, Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) üyesi olduğu belirtildi. İsrail dış istihbarat örgütü 'Mossad ile ilişki içerisinde olmak' ve İran’ın Isfahan kentindeki 'bir askeri tesise saldırı düzenlemek' amacıyla İran topraklarına 'yasadışı' yollardan girmek suçlamalarıyla idama mahkum edilmişlerdi.  Mahkumların ailesi ve İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu, İran hükümetinin mahkumlar hakkındaki iddialarını reddetmişti.

Wefa Azerbar, Muhsin Mazlum, Pijman Fatihi ve Muhammed Feramerizi 23 Haziran 2022’de Rojhılat’ın Urmiye vilayetinde güvenlik güçlerince gözaltına alınmışlardı. Tahran 26’ncı Ceza Mahkemesi, 'Allah'a karşı gelmek ve savaşmak' ve 'İsrail adına casusluk yapmak' suçlamasıyla idam cezasına çarptırdı.

İnsan hakları örgütleri, siyasi ve sivil aktivistler idamı durdurmak için çeşitli protestolar düzenlendi, sosyal medya üzerinden kampanyalar yürütüldü. Ancak söz konusu tepkilerden bir sonuç elde edilemedi. 

Dört mahkumun cezalarına bir gün kala son kez yakınlarıyla görüşmesine izin verildi. Muhsin Mazlum'un eşi Ciwana Teymesi, Pijman Fatihi’nin yakınları ile yaptığı son görüşmede "İdam edileceğiz, ancak bu gururlu bir ölüm ve sizden yas tutmamanızı, siyah giymemenizi ve cesur olmanızı rica ediyorum" dediğini söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum