İmralı Heyeti ile Davutoğlu Görüştü: Barış Yasası Gündemde

İmralı Heyeti ile Davutoğlu Görüştü: Barış Yasası Gündemde

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İmralı Heyeti ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu arasında yapılan görüşmenin ardından ortak basın açıklaması gerçekleştirildi.

 

DEM Parti İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan, Mithat Sancar ve Faik Özgür Erol, Gelecek Partisi Genel Merkezi’nde Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Saat 10.00’da başlayan görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

Sancar: “Yeni Bir Aşamaya Girildi”

Ortak basın açıklamasında konuşan Mithat Sancar, görüşmenin bilgilendirme ve istişare amacı taşıdığını belirterek sürecin hassasiyetine dikkat çekti. Sancar, gelinen aşama ve bundan sonraki sürecin ana hatlarının ele alındığını ifade ederek, “Artık yeni bir aşamada olduğumuzu kabul etmemiz gerekiyor. Gündemimizde barış yasası ve bir bütün olarak barış hukuku bulunuyor” dedi.

Sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için siyasi mutabakatın toplumsal mutabakatla birlikte ele alınması gerektiğini vurgulayan Sancar, şeffaflık ve kamuoyunun bilgilendirilmesinin hayati önemde olduğunu söyledi.

Buldan: “İkinci Aşamada Hukuki Zemin Esas”

Pervin Buldan ise görüşmenin verimli geçtiğini belirterek, Davutoğlu’nun geçmiş dönem tecrübelerinin sürece katkı sunacağını ifade etti. Buldan, “İkinci aşamada hukuksal bir zeminden, barış yasalarından söz ediyoruz. Ziyaretlerimiz sürecek. Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı ile bir görüşme ve sonrasında İmralı ziyareti planlıyoruz” dedi.

Davutoğlu: “Yasal Düzenlemeler En Kısa Sürede Yapılmalı”

Ahmet Davutoğlu da Türkiye, Ortadoğu ve küresel dengeler açısından kritik bir süreçten geçildiğini belirterek, hukuki zeminin gecikmeden oluşturulması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, Meclis’teki komisyon çalışmalarının tamamlanarak kamuoyuyla paylaşılmasının önemine dikkat çekti.

Sürecin üç ayaklı olduğunu ifade eden Davutoğlu, Türkiye içindeki yasal düzenlemeler, Kuzey Irak’taki silahsızlanma süreci ve Suriye’deki gelişmelerin birlikte ele alınması gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, “Türkiye içindeki barış sürecinin kalıcı olabilmesi için yasal düzenlemeler süratle hayata geçirilmelidir” dedi.

Anadil ve Eşit Yurttaşlık Tartışması

Basın mensuplarının soruları üzerine anadil ve eşit yurttaşlık konusuna da değinen Sancar, bunun siyasal bir müzakere süreci olduğunu belirterek, farklı yaklaşımların doğal olduğunu söyledi.

Davutoğlu ise anadilin insan hakları kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Resmi dil Türkçedir; ancak anadilin öğrenilmesi ve öğretilmesi temel bir insan hakkıdır. Bütün dillere saygı duyulması gerekir” dedi.

AK Parti’ye Eleştiri

Davutoğlu, AK Parti’nin komisyon raporunu henüz teslim etmemesine ilişkin soruya yanıtında, süreci hızlandırma sorumluluğunun iktidarda olduğunu belirterek, şeffaflık çağrısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.