İlk Kürtçe çizgi roman çocuk dergisi GOG yayına başladı

İlk Kürtçe çizgi roman çocuk dergisi GOG yayına başladı

İlk Kürtçe çizgi roman çocuk dergisi olan GOG, yayın hayatına başladı. Kürtçenin Kurmanci ve Zazaca lehçelerinden oluşan dijital dergi, 7-14 yaş grubundaki çocuklara yönelik eğitici içeriğe sahip.

Çizgi roman ağırlıklı dijital çocuk dergisi GOG, Kürtçenin Kurmancca ve Zazaca lehçelerinde yayın hayatına başladı. Alanında bir ilk olan dergi adını eski bir Kürt çocuk oyunundan alıyor. 

Pek çok eğlenceli karakterin maceraları ile eğitici içeriklerin yer alacağı dergi, 7-14 yaş grubuna yönelik.

GOG’da Vahşi Batı’nın ünlü kovboyu Red Kit’in yanı sıra hayvanlarla konuşabilen cesur küçük Kızılderili Yakari’nin barışçı ve doğa dostu serüveni, evinde huzurla yaşamak isterken kendini Vikinglerin dünyasında bulan ve ailesini korumak için savaşmak zorunda kalan Thorgal’ın ve yanında yaşadığı gölün karşı kıyısının iyi ile kötü arasında savaşın sürdüğü büyülü bir dünya olduğunu keşfeden Milo’nun hikâyesi yer alıyor.

Düzenli çizerleri arasında ‘Qirix’ karakteriyle Doğan Güzel’in, ‘Orası Öyküleri’yle Ender Özkahraman’ın, ‘Kim Bu’ serisiyle İmam Cici’nin de bulunduğu GOG’da, Evdal Can’ın yazıp çizdiği ünlü Mezopotamya efsanesi Şahmaran ilk kez çizgi roman olarak okurlarıyla buluşuyor. 

Evde can sıkıntısından patladığı sırada istediği her şey olabileceğini keşfeden sevimli kız Porsor da GOG’un eğlenceli karakterleri arasında.

İlk sayısında dünyaca ünlü İsrailli sanatçı Asaf Hanuka’nın bir hikâyesinin de yer alacağı 48 sayfalık dergide, insanlık tarihini değiştiren bilim insanları ve sanatçıların hayat hikâyeleri, çizgi karakter analizleri, kitap, bilim ve sanat haberleri yer alacak.

Derginin Genel Yayın Yönetmeni İmam Cici, GOG ile anadillerinde eğitim göremeyen çocuklar için dillerini geliştirebilmelerine yardımcı olacak alternatif ve özgün bir mecra yaratmayı, aynı zamanda Kürt yazar ve çizerlere kendi dillerinde üretim yapabilecekleri bağımsız bir platform sunmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Yayın hayatına dijital olarak başlayan GOG’u okura bir süre sonra basılı olarak da yayımlamayı planladıklarını belirten Cici, Kürtçe çizgi roman kültürü oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla yerli ve yabancı sanatçıların Kurmanci ve Zazaca çizgi roman albümlerini yayımlayacaklarını da kaydetti.

Aylık olarak hazırlanacak e-dergi GOG’a www.gog-weneroman.com adresinden ulaşılabiliyor. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.