İHD Hakkari’de ‘Adalet nöbeti’ başlattı

İHD Hakkari’de ‘Adalet nöbeti’ başlattı

İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi Hakkari belediyesine kayyum atanması kararına karşı ‘’Adalet Nöbeti’ başlattı

Hakkari belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın görevden alınıp yerine kayyum atanması gündemdeki yerini korurken, İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi kararı protesto etmek için ‘Adalet Nöbeti’ başlattı.

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Hakkari Şubesi toplantı salonunda başlatılan eyleme ilişkin açıklama yapan İHD Hakkari Şube Sekreteri Pınar Şen Zengin, Hakkari Belediye Eş başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın hakkında açılan bir soruşturma kapsamında gözaltına alınıp görevden uzaklaştırıldığını hatırlattı.

İktidarın kayyum politikasını eleştiren Zengin Hakkari halkının seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğini savundu ve geçmiş tarihlerde çıkartılan Kanun Hükmündeki Kararnameler ile Vali ve Kaymakamların kayyum olarak atandığını kaydetti.

Zengin, Hakkâri Belediye Eş başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın İçişleri Bakanı Kararı ile görevden uzaklaştırıldığını ardından yargılandığı mahkeme tarafından 19 yıl 6 ay hapis cezası ile çarptırıldığını verilen cezanın soyut iddialardan ibaret olduğunu savundu.

Kayyum uygulamasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirten Zengin,  DBP ve HDP’li belediyelerle başlayan hukuksuzluk Dem Partili Belediyeler ile devam etmektedir, hızlıca tüm Dem Partili Belediyelere yayılma tehlikesi barındırmaktadır. Biz, bir kez daha demokrasinin askıya alınmasına karşı Türkiye’nin demokratik yapısını inşa ve demokrasiyi, demokratik değerleri korumak için yurttaşların yönetim kademelerine doğrudan katılımını hedefleyen ve söz sahibi kılan etkin bir yerel demokrasi anlayışını daha güçlü şekilde tesis edilmesi gerektiği inancındayız. Tam bir demokratik sistemin inşası için yerel demokrasinin güvence altında olması barışı ve demokrasiyi sağlamanın en önemli koşuludur” dedi.

Demokratik tepkilere saygı gösterilmesi gerektiğini ifade eden Zengin “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konu hakkında yaptığı son açıklamada her ne kadar yargının verdiği karar kimseyi rahatsız etmesin demişse de daha yerel seçimlerin üzerinden 3 ay geçmeden halkoyuyla seçilmiş bir belediye başkanının yargının araç sallaştırılması suretiyle görevden el çektirilmesi tüm Türkiye kamuoyunu derinden rahatsız etmiştir. Ak Parti içinden de olmak üzere değişik partilerden, STK’lardan ve demokratik kamuoyundan bu hukuksuz uygulamanın derhal geri alınması yönünde çağrılar yükselmektedir. Valiliklerin almış olduğu eylem ve etkinlik yasakları derhal geri çekilmeli, halkın anayasal, demokratik tepkilerine saygı gösterilmelidir. Siyasal iktidarı demokratik ve barışçıl bir geleceğin inşası için bu kritik süreçte sorumluluk içerisinde davranmaya, geçmişten ders çıkartarak Hakkâri Belediyesi’ne atanan kayyımı geri çekmeye ve demokratik ve evrensel hukuk değerlerine dönmeye davet ediyoruz. Demokrasi ve Barışı tesis etmek için kaybedecek daha fazla zamanımız yoktur” ifadelerini kullandı.

Açıklamaya DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar, KESK bileşenleri İHD, ÖHD,  Hakkari Belediye Meclis üyeleri ve DEM Parti İl yöneticileri destek verdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.