Hindistan'da sel felaketleri: En az 150 ölü

Hindistan'da sel felaketleri: En az 150 ölü

Ülkenin Uttarkand ve Kerala eyaletleri ve Nepal'in bazı bölgelerinde şiddetli yağışlar sonrası en az 150 kişi hayatını kaybetti. Dünya, artan sellerde iklim krizi etkisini tartışıyor.

Hindistan'ın iki eyaleti - Uttarkand ve Kerala - ve Nepal'in bazı bölgelerinde evler, heyelanlarla içlerine sürüklenen kayalar tarafından sular altında kaldı. 

Uttarkand'da beşi tek bir aileden olmak üzere en az 50 kişi öldü, Nepal'de 77 kişi öldü, her iki eyalette de düzinelerce kişi kayıp.

Hindistan'ın Kerala eyaletinde daha güneydeki yağmurlar da ölümcül selleri tetikledi ve orada 39 kişi daha öldü.

Çarşamba günü Uttarkand'da altı ceset daha bulundu ve popüler bir turistik yer olan Himalaya eyaletindeki ölü sayısı 52'ye yükseldi.

Eyalette okullar kapatıldı, dini ve turistik faaliyetler askıya alındı.

Mevsim normallerini aştı

Normalde Ekim ayının tamamında 30,5 mm'ye (1,2 inç) kadar yağış gören Uttarkand, bu hafta 24 saatlik dönemde 328 mm yağış kaydetti.

Ancak Hindistan Meteoroloji Departmanı, yağışların artık hafiflediğini söylüyor.

60 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor

En kötü etkilenen bölgeler doğu Nepal'deki Panchthar bölgesi ve batı Nepal'deki Ilam ve Doti.

Guardian'ın Reuters'a dayandırdığı habere göre, kurtarma ekipleri iki gün boyunca Nepal'in batısındaki Seti köyünde mahsur kalan 60 kişiye ulaşmak için mücadele ediyor.

Nepal hükümeti, selden etkilenen her kurbanın ailelerine 1.700 dolar (1.220 £) veriyor.

Uttarkand Başbakanı Pushkar Singh Dhami, ölenlerin aileleri için 400.000 rupi (3.800 £; 5.300 $) ve evleri yıkılanlar için 190.000 rupi daha tazminat ödeneceğini açıkladı.

Başbakan Narendra Modi, Twitter'da taziyelerini iletti: "Uttarakhand'in bazı bölgelerinde şiddetli yağış nedeniyle can kaybından dolayı ızdırap çekiyorum. Yaralılar bir an önce sağlığına kavuşsun."

TIKLAYIN - "Bizi sel, heyelan, fırtına, hortum bekliyor"

İklim krizi etkisi

Uzmanlar, şiddetli yağışları iklim krizine bağlarken, Himalayaların yüksek kesimlerindeki hidroelektrik projelerinden ve bölgenin kırılgan ekolojisine zarar veren dik yamaçlarda aşırı ve genellikle kontrolsüz inşaatlardan da bahsettiler.

Uzmanlar ayrıca, daha yüksek sıcaklıkların Himalayalar'da daha az kar anlamına geldiğini söylüyor - ve bu, şiddetli yağışlarla birleştiğinde, büyük miktarda suyu aşağı doğru iterek ani selleri tetikliyor.

Güney kıyı eyaleti Kerala da Cuma gününden bu yana şiddetli yağmurlar gördü.

Binlerce insan güvenli bir yere taşındı, bin 600'den fazla ev yıkıldı veya hasar gördü.

Dünya raporu: Yağışlar artacak

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli tarafından hazırlanan bir rapora göre, küresel sıcaklıklar arttıkça aşırı yağış olayları daha da artacak.

Rapor, hava sıcaklığındaki her 1 santigrat derece (1.8°F) artışla atmosferin kabaca %7 daha fazla su buharı tutabileceğini vurguladı.

Ülkenin Uttarkand ve Kerala eyaletleri ve Nepal'in bazı bölgelerinde şiddetli yağışlar sonrası en az 150 kişi hayatını kaybetti. Dünya, artan sellerde iklim krizi etkisini tartışıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.