HDP’li Orhan’dan iktidara hastane eleştirisi

HDP’li Orhan’dan iktidara hastane eleştirisi

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, iktidar hastane açmayı, bina yapmakla eşdeğer gören bir yaklaşım içerisinde olduğunu belirterek, Van ve ilçelerinde tabelasında “hastane” yazan binalar olduğunu savundu.

HABER / Hamdiye Çiftçi Öksüz

Van, 1 milyon 300 bin nüfusuyla bölgenin en büyük kenti konumunda. Yoğun göç alan kentlerin başında gelen Van’da sağlık sisteminde ciddi sorunlar yaşanıyor.

Hakkari, Ağrı, Bitlis, Muş ve Iğdır gibi birçok kentten gelen insanlar, sağlık hizmetlerden yararlanmak için Van Bölge Hastanesi ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesine başvuruyor.

Yüzbinlerce insanın tedavi olmak için geldiği kentte hastanelerde yeterli doktor ne sağlık personeli ile tıbbı cihaz bulunmaması eleştiri konusu oluyor.

Van’daki devlet hastanelerinde son birkaç ayda 50’den fazla doktor istifa ederken, istifa eden doktorların yerine yeni atama da yapılmadı. Doktor eksikliği nedeniyle birçok bölüm kapanmış durumda.

Van’daki devlet hastanelerinde başta kadın ve çocuk hastalıkları bölümleri olmak üzere nöroloji, çocuk metabolizma hastalıkları, kanser türleri ve psikiyatri bölümlerinde  yeterli doktor ve sağlık çalışanı bulunmuyor.

Van’da teşhisi, tedavisi sağlanamayan onlarca hasta Ankara, İzmir, İstanbul gibi kentlere gitmek zorunda kalıyor.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, iktidar hastane açmayı, bina yapmakla eşdeğer gören bir yaklaşım içerisinde olduğunu iddia etti.

Van ve ilçelerinde tabelasında “hastane” yazan binalar olduğunu ama buraların hastane olabilmesi için yeterli insan gücü, idari, teknik ve sağlık personeli, tıbbı teknolojik alt yapı ve gerekli bütçenin olmadığını savunan Orhan,  iktidarın sağlık politikalarını eleştirdi.

orhan.jpg

Van’daki nüfus için olması gereken personel sayısı ve tıbbi teçhizatın yeterli olmadığını dile getiren Orhan, birçok hastanede zorunlu olması gereken polikliniklerin olmadığı, var olanların da bazen tek doktor ile açık tutulduğunu vurguladı.

Tıbbı cihaz eksikliğinin çok önemli nedenleri olduğunu söyleyen Orhan, şöyle konuştu: “Öncelikli nedeni tıbbi cihazların çok önemli bir bölümünün ithal edilmesidir. Türkiye’de döviz şoklarının çok sık yaşanması nedeniyle bu ürünlerin temini her geçen dönem zorlaşmaktadır. Yerli imalat olmayan bu ürünlerin fiyatları çok yüksek ve bu alımlar için ayırılan bütçe çok düşüktür. Bölgede bu cihazların eksik olmasının nedeni ise bölgesel ayrımcılıktır. Ülkede zaten düşük olan sağlık bütçesinin bölgeye düşen payı çok yetersizdir.”

Van’daki hastanelerin sadece Van’daki nüfusa hizmet etmediğini dile getiren Orhan, “Bölge genelinde sağlık alt yapısının yetersiz olması, yetersiz kadro, birçok dalda uzman doktor eksikliği, bölgeye atanan doktorlara yetersiz ücret ve çalışabilecekleri  çalışma koşullarının  oluşturulmaması nedeniyle istifa etmeleri ve tayin  gibi nedenlerle hastaneler yetersiz kalmakta ve Van‘daki hastanelere olan sağlık hizmeti talebi daha da artmaktadır. Çevre illerden hatta Irak Kürdistan Bölgesi’nden ve İran’ın Kürt bölgelerinden Van’a sağlık hizmeti için gelenlerin olduğu da görülmektedir. Van’daki sağlık altyapısı, personel ve doktor ihtiyacı sadece Van ili nüfusu için yetersizken bu bölgesel talep dikkate alınarak planlanmalıdır” dedi.

Parti olarak, ülke genelinde ve yerellerde sağlık, yaşam ve hasta haklarının korunması amacıyla yürüttükleri çalışmaları anlatan Orhan, HDP’nin sağlık hizmetlerinin kamusal, ücretsiz, anadilinde ve herkes için erişilebilir olması için politikalar geliştirdiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.