HDP’li Gergerlioğlu’ndan engelliler için kanun teklifi

HDP’li Gergerlioğlu’ndan engelliler için kanun teklifi

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, engellilere sıfır araç alımında özel tüketim vergisi (ÖTV) istisnası için gereken yüzde 90 engellilik oranının yüzde 40’a indirilmesi için kanun teklifi verdi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğluengellilerin ulaşım sorununu çözmek için sıfır araçlarda engellilere uygulanan özel tüketim vergisi istisnasını genişletecek Özel Tüketim Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifte, engellilerin sıfır araç alımındaki vergi istisnası için gereken yüzde 90 engellilik oranının yüzde 40’a düşürülmesi önerildi. Teklifin madde gerekçesi şöyle:

“Engellilik durumlarında taşıt temel ihtiyaçtır. Bu ihtiyacı karşılamak noktasında yüzde 40 engelli olan özellikle çocuk ve yaşlı engelliler de araca büyük ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple de sosyal devlet bu yurttaşlardan alınan vergilerde istisna sağlaması Anayasa açısından da yerinde bir çalışma olacaktır.”

Teklifin genel gerekçesinde de şu ifadeler yer aldı:

“Fiziksel, ruhsal, zihinsel ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen kişiye engelli yurttaş denilmektedir. Bu yurttaşlarımıza bir rapor verilerek engellilik durumları belirginleştirilmektedir. Engelli raporu, engelli kişilere sağlanan hak ve önceliklerden yararlanmak için kişilerin engelli olduklarını resmi bir sağlık raporu ile belgelemesi durumunu gösterir. Kanuna göre fiziksel ya da ruhsal olarak vücut fonksiyonlarının yüzde 40 ve üzerini kaybetmiş kişiler engelli kabul edilmektedir.

“2,5 MİLYON ENGELLİ VAR”

Yasalara göre kişinin engelli sayılabilmesi için vücut fonksiyonlarını en az yüzde 40 oranında kaybetmesi gerekmektedir. Engelli rapor oranı yüzde 40’ın altında ise kişi engeli kabul edilmez ve engellilere sağlanan hiçbir haktan faydalanamamaktadır. Türkiye’de verilere göre, 1 milyon 414 bin 643 erkek, 1 milyon 97 bin 307 kadın toplam 2 milyon 511 bin 950 engelli bulunmaktadır. Bu engellilerin 775 bin 12’si ağır engelli olarak tanımlanmaktadır. Engelliler sosyal, ekonomik açıdan büyük sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunların çözümü noktasında ne yazık ki kalıcı ve etkin çözümler bulunamamaktadır.

“ARAÇLAR YÜKSEK FİYATTA”

Engel oranı yüzde 90 olan yurttaşlara sıfır araç alımda vergi muafiyeti sağlanmakta ve daha uyguna araç alabilmektedirler. Bu engellilik oranına sahip yurttaşların sadece bu araçlara sahip olabilmesi başka mağduriyetleri de yanında getirmektedir. Özellikle yüzde 40 ve üzeri fiziksel engelli yurttaşlar ulaşım konusunda büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Engellilik durumu sınırda kalmış yurttaşlar da ne yazık ki bu hakkı elde edebilmek için sağlık kurumlarında perişan olmaktadır.  Engellik sadece bireyi değil ailesini de derinden etkileyen bir yoksulluk hali de yaratmaktadır. Sıfır araç alımında engelli yurttaşın görece rahatını sağlayabilecek araçlar çok yüksek fiyatları bulmuş şu anda fiyat sınırı içinde olan araçlar çok azalmıştır. Bu sebeple mevcut üst sınırın daha yukarılara taşınması elzem olmuştur.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.