HDP'li Dede sınır kapılarını sordu!

HDP'li Dede sınır kapılarını sordu!

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede Hakkari'de İran ve Irak'a açılan sınır kapılarında yaşanan sorunlar için araştırma önergesi verdi. Meclise soru önergesi de veren Dede sınır kapılarının daha aktif hale gerilmesi gerektiğini vurguladı.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Hakkari’de bulunan Esendere, Üzümlü ve Derecik sınır kapılarında yaşanan sorunlar ve eksiklikler ile ilgili TBMM Başkanlığı’na araştırma komisyonu açılması teklifinde bulundu.

Dede ayrıca Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un cevaplandırması talebiyle soru önergesi verdi. 

"Kent adeta siyasal tercihlerinden dolayı cezalandırılmaktadır"

Hakkari'nin yıllarca ders kitaplarında tarım ve hayvancılık sektörlerinde ülkenin en önemli kentleri arasında gösterildiğini belirten Dede, kentte; doğal, kültürel ve tarihsel değerlerine rağmen tek bir turistik yatırım yapılmadığını savundu.

İldeki sınır kapılarına değinen Dede, "Sürekli bir seçim yatırımı olarak açılışı gerçekleştirilen ancak önergenin verildiği tarih itibariye halen de açık olmayan Derecik sınır kapısının faaliyete geçmesi durumunda yurttaşların yarım saat sürecek yolu hâlihazırda 12-15 saate uzamakta, yine Derecik kapısının kapalı olmasından dolayı Üzümlü sınır kapısında kilometrelerce kuyruklar oluşturduğunu söyledi. 

Dede ayrıca Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un cevaplandırması talebiyle TBMM'ye sunduğu soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

* Bakanlığınızın Esendere sınır kapısının ticari hacminin büyütülmesi anlamında yürüttüğü veya yürütmeyi planladığı bir çalışma var mıdır? Varsa nelerdir?

* Bölgenin ekonomik olarak dezavantajlı durumu göz önüne alındığında ticaretin daha verimli, daha hızlı ve daha kapsamlı yürütülmesi anlamında kolaylıkların sağlanması, engel ve zorlukların ortadan kaldırılması bağlamında hangi çalışmalar yürütülmektedir?

* Üzümlü sınır kapısının ticarete açılması, Derecik sınır kapısının yolcu geçişlerine ve ticarete açılması konusunda Bakanlığınız tarafından çalışma yürütülmekte midir? Varsa yapılan çalışmalar hangi aşamadadır?

* Bakanlığınız uyguladığı ithalat kotalarının bazı ürünlerde (örneğin sanayi ürünleri)  hiç kullanılmadığı bazı ürünlerde de kotanın yetmediği ifade edilmektedir. Belirlenen kotaların ve ürün çeşitliliğinin ilin ihtiyaç ve taleplerine göre;  ile düşen ithalat için yıl bazında İthalat Kotaları veya İthalat Değer Limitlerinin revize edilmesi, Hakkari ilinin ithalat payının arttırılması, ürün ve sektör bazında taleplere göre kotaların ve ürün çeşitliliğinin belirlenmesi konuları Bakanlığınızca değerlendirilmektedir? Mevcut sorunları çözme ve talepleri karşılama yönünde çalışma yürütmekte misiniz? Varsa hangi aşamadadır?

* Türkiye’deki yetiştiricileri korumak amacıyla tarım ürünlerinde ithalatta zaman kotası uygulaması zaten varken bu ürünler için uygulanan %5’lik miktar kotasının kaldırılması konusu Bakanlığınızca değerlendirilmekte midir?

* Hakkari ilinde bulunan gümrük teşkilatlarının ilin ihtiyacına göre, ticarette maliyeti düşürmek adına ihtisas gümrüğü haline getirilmesi konusunda çalışmalarınız var mıdır?

* Sınır ticareti uygulamasının Hakkari ilinde ticari ve ekonomik yaşamı şekillendirecek kadar etkin olamamasını, sınır kapılarından yapılan ticaretin ilin geneline yayılamamasını, bu yönleriyle sınır ticaretinin ilin istihdam verilerine hemen hemen hiç bir olumlu katkısının olmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konuda mevcut sorunları belirleme ve engelleri çözme anlamında çalışma yürütmeyi planlıyor musunuz?

* Üzümlü sınır kapısında yolcuların günlerce beklemek zorunda kaldıkları ifade edilmektedir. Bunun sebepleri nelerdir? Çözümü konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.