HDP, 'B ve C' planlarını devreye sokacak

HDP, 'B ve C' planlarını devreye sokacak

Kulis: HDP, seçimlerden önce partinin kapatılması olasılığına karşı, başka parti listelerinden aday gösterilmesi dahil, bütün seçenekleri değerlendiriyor.

Seçimlereiki ay kalırken, muhalefetteki adaylık düğümü de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortak aday krizi aşılmıştı. Gözler seçimlerde kilit konumda bulunan HDP'ye çevrildi.

Kılıçdaroğlu, HDP'yi ziyaret edeceğini açıkladı.

Bu arada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde açılan davada önemli gelişmeler oldu.

Anayasa Mahkemesi, HDP kapatma davasında sözlü savunmanın tarihini 11 Nisan'a erteledi. Oysa parti üç ay süre istemişti. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç kararı, “seçimlere müdahale” olarak yorumladı. Ayrıca partisinin hesaplarındaki bloke kaldırıldı.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre HDP, seçimlerden önce partinin kapatılması olasılığına karşı, başka parti listelerinden aday gösterilmesi dahil, bütün seçenekleri değerlendiriyor.

AYM, HDP’nin sözlü savunmasını yapacağı 11 Nisan’da bir karar vermeyecek ancak sürecin hızlandırılması halinde kararın seçimin yapılması planlanan 14 Mayıs’tan önce sonuçlandırılması mümkün. HDP’de bu olasılığı dikkate alarak "B ve C planlarını" devreye sokmaya hazırlanıyor.

Kulislere göre partinin ilk seçeneği HDP listeleri ile seçime girmek. Ancak aday listelerinin teslim edilmesinden sonra, partinin kapatılması kararı verilmesi olasılığına karşı, "yedek parti" listelerinden seçim planlanıyor.

Bu kapsamda "seçime girme yeterliliği" olan partilerden biri tercih edilecek. Seçime 6 partiyle birlikte "Emek ve Özgürlük İttifakı" altında girecek olan HDP, adaylarını seçime girme yeterliliği taşıyan Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi (EMEP) listelerinden gösterebilir.

HDP’nin tercihi Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi

Ancak partinin kapatılması halinde HDP’nin ilk tercihi, adaylarını, seçime girme yeterliliği taşıdığı belirtilen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi listelerinden göstermek.

Ancak Yüksek Seçim Kurulu, henüz seçime girme yeterliliği taşıyan partileri ilan etmedi ve HDP’lilerin seçime girmesini engellemek için Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ne engel çıkarılabileceği endişesi taşıyorlar.

Böyle bir durumda TİP veya EMEP seçeneğinin gündeme geleceği ifade ediliyor. Sol ve sosyalist tabana hitap eden iki partinin, HDP’nin muhafazakar seçmeninin oyunu alıp almayacağı kaygısı da dile getiriliyor.

HDP kaynakları, parti hakkında kapatma kararı verilmesi durumunda, karşılarına birçok engelin çıkabileceğini, hatta seçime girme yeterliliği olan siyasi partilere bile vize verilmeyebileceğine dikkat çekerek, “Bizim B ve C planlarımız hazır. Eğer başka engellerle seçime girme hakkımız engellenirse, iktidara kaybettirmek için seçmenimizi seçime giren bir partiye yönlendiririz, seçmeni seçeneksiz bırakmayız” görüşünü dile getiriyorlar.

Mahkeme süreci nasıl işleyecek?

AYM heyeti, 11 Nisan'da, parti yetkililerinin sözlü savunmasını dinleyecek. Bu sürecin ardından raportör raporu beklenecek. Raporun AYM üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan, toplantı için bir gün belirleyecek.

AYM üyeleri belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. Heyetin, karar verene kadar görüşmeleri aralıksız sürdürmesi bekleniyor.

Kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak.

Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden dolayı partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebiliyor.

Bu durumda karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Anayasa Mahkemesi'nin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.

Ancak hüküm giymedikleri sürece, bağımsız milletvekili olmalarının önünde engel bulunmuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.