Haluk Levent gözaltına alındı: Başsavcılık ayrıntıları paylaştı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ahbap Derneği'ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında sanatçı Haluk Levent hakkında gözaltı kararı verildi.
Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, Ahbap Derneği adına toplanan bağışların bazı şüphelilerin hesaplarına aktarıldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturmanın, deprem bağışlarının amacı dışında kullanıldığı ve yurt dışına çıkarıldığı yönündeki ihbarlar doğrultusunda derinleştirildiği belirtildi.
Açıklamada, Haluk Levent'in çok sayıda kişinin banka hesabını kullandığı, bu hesaplardan birinin asistanı Yeliz Kaya adına kayıtlı olduğu öne sürüldü. Savcılık, Levent tarafından kullanıldığı belirtilen hesaplara Ahbap Derneği hesaplarından yaklaşık 120 milyon lira para transferi yapıldığının tespit edildiğini iddia etti.
Başsavcılık ayrıca, dernek kurucularından Alper Çelik'e ait olduğu belirtilen ve Levent tarafından kullanıldığı öne sürülen hesaplardan 2020-2026 yılları arasında yaklaşık 990 milyon lira tutarında yasal bahis oynandığını, bu işlemlerde yaklaşık 390 milyon lira zarar oluştuğunu ileri sürdü.
Açıklamada, dernek hesaplarının kambiyo senetleri ve şahsi hesaplar aracılığıyla boşaltıldığına ilişkin ciddi emareler bulunduğu, derneğe ait bazı gayrimenkullerin şüpheliler adına tescil edildiği ve 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından yapılan bağışların şahsi hesaplara ile üçüncü kişilere aktarıldığının tespit edildiği iddia edildi.
Savcılık, ayrı bir soruşturma kapsamında ise dernek ismi ve bağış vaadi kullanılarak mağdurlardan gayrimenkul alındığını, bu taşınmazların daha sonra farklı kişiler üzerine devredildiğini ve yaklaşık 60 milyon dolarlık mağduriyet oluştuğunu öne sürdü.
Soruşturma kapsamında Haluk Levent hakkında "Dernekler Kanunu'na muhalefet", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" ve "örgüt üyeliği" suçlamalarıyla gözaltı kararı verildiği bildirildi.
Soruşturmaya ilişkin adli süreç devam ediyor. Haluk Levent ve avukatlarının konuya ilişkin yapacağı açıklamalar ile yargı sürecinin sonucu kamuoyuyla paylaşılacak.
