Hakkari'nin enerji sorununu meclise taşıdı

Hakkari'nin enerji sorununu meclise taşıdı

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumunun bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulunda söz alan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, kar yağışıyla beraber kentte elektriklerin kesildiğini ve sorunun kış mevsimi boyunca devam ettiğini ileri sürdü.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumunun Meclis Genel Kurulunda görüşülen 2023 yılı bütçeleri üzerine söz aldı.

2020 yılında kurulan TENMAK bütçesinin ağırlıklı olarak personel giderleri, kaynak transferleri kalemlerine gittiğini belirten Dede, mal ve hizmet alımı olmayan ve bütçeden karşılıksız olarak yapılan aktarımlar anlamına geldiğini söyledi.

Ülkede tek gelirin vergi olduğu, öğretimin olmadığı, harcanan her kuruşun yurttaşa faiziyle fatura edildiğini savunan Dede, "2023 bütçesinin gelir kaleminin büyük bir kısmı vergi gelirlerinden, bunun da önemli bir kısmı dolaylı vergilerden meydana gelmektedir. Özetle, yüzde 84'ü KDV ve ÖTV ağırlıklı olmak üzere çoğunlukla yoksullardan alınan dolaylı vergilerden oluşan bir bütçe. Ülke kaynaklarının üretimi, istihdamı artırmak yerine savaşa ayrılması, döviz kurlarındaki ve enflasyondaki rekor artışlar, yine, lüks, israf ve şatafat için savrulan paralar ve yaklaşan seçimler düşünüldüğünde bu bütçenin de yılın ilk çeyreğinde kadük olacağı ortadadır. AKP'nin hemen her bütçesinde temel kalemler; sermayeye kaynak transferi, faiz ödemeleri, savaş ve güvenlik harcamaları olmuştur." dedi. 

İktidarın her fırsatta enerji krizine sığındığını ileri süren Dede bu krizin asıl sebebinin yönetememe krizi olduğunu savundu.

'Enerji alanında ücreti ödendiği hâlde enerjiye ulaşmak şirketlerin kâr hırsı yüzündün mümkün olmamaktadır' diyen Dede, Hakkari'de yılın ilk karı yağdığından beri elektrikler şimdiden kesilmeye başladı" ifadelerini kullandı. 

Dede konuşmasının devamında şöyle konuştu:

"Sürekli "Malım çalınıyor." diye sızlanan ancak bilançolarına baktığımızda hepsinin yüksek kârlar elde ettiğini gördüğümüz enerji dağıtım şirketleri bu halkın vergilerini, bu halkın emeğini sömürmeye devam etmektedir. Ağır zırhlı araçlarla köy baskınları yapan bir dağıtım şirketini dünyanın hiçbir yerinde göremeyiz, tarihte bile bunun örneği yok. Bakın, ordularını şirketlerin denetimine vererek Hindistan'ı yıllarca sömüren İngilizler bile bu kadar pervasızca davranmamıştır. Hiçbir devlet yurttaşını şirketlerin insafına terk edemez. Dağıtım şirketleri, hatların bakım onarımını yapmadığı için sürekli elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Bakım ve onarım ayrı bir külfet getireceğinden, kârları azalacağından yirmi-otuz yıllık şebekeler üzerinden elektrik dağıtımında ısrar edilmektedir.

Korkunç bir dönemde yaşıyoruz, artık savaşlar bile canlı yayında veriliyor. Rusya, Kiev'i veya Ukrayna'nın başka bir şehrini saatlerce bombalıyor, bunu televizyonlar naklen veriyor, görüntüler halk arasında endişe uyandırırken şaşkınlık da oluşuyor. Saatlerce bombalanan şehirlerde elektrikler hiç kesilmiyor, hatırlarsanız Körfez Savaşı sırasında ABD Tomahawk füzeleriyle Bağdat'ı vururken Bağdat'ta sokak lambaları sönmüyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.