Hakkari'deki yardım aracı deprem bölgesine gidemedi

Hakkari'deki yardım aracı deprem bölgesine gidemedi

Hakkari'deki bazı STK'ların oluşturduğu Emek ve Demokrasi Platformu tarafından başlatılan yardım kampanyası kapsamında toplanan yardım malzemesi yüklü aracın kentten çıkışına izin verilmediği ileri sürüldü.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde olan ve 10 ili etkileyen iki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları ve depremzedelere yardım çalışmaları devam ediyor.

Hakkari ve ilçelerinde ise insanlar afet bölgesi için seferber olmuş durumda.

Kentte faaliyet gösteren ve bünyesinde İHD, ÖHD, KESK, DİSK, HESOB ve TMMOB gibi STK ve meslek kuruluşlarının bulunduğu Emek ve Demokrasi Platformu da depremzedeler için yardım kampanyası başlatmıştı. 

Platform bileşenlerinden yapılan yazılı açıklamada, 6 Şubat tarihinde 10 ili etkileyen depremlerden etkilenen vatandaşlar ile dayanışma amacıyla başlattıkları kampanya ile hayırsever tarafından 130 adet battaniye, 600 paket bebek ve hasta bezi, 50 paket bebek maması satın alındığı ve zorlu kış şartlarında kadınlar tarafından pişirilen 500 paketlik lavaş ekmeğinin kendilerine teslim edildiği kaydedildi.

Toplanan yardımların Gaziantep ili Islahiye ilçesindeki ihtiyaç sahibi depremzedelere gönderilmek üzere çalışmaların başlatıldığı ifade edilen açıklamada platform bileşenlerinin kendi imkanları ile kiraladığı araca yüklediği bilgisine yer verildi.

Yardım aracının polis ekiplerince engellendiği belirtilen açıklamada, "Aracımız polisler tarafından engellenerek AFAD yardımlarının toplandığı Hakkari Gençlik Merkezine kayıt oluşturması gerektiği belirtilerek polis nezaretinde bu alana yönlendirilmiştir. Hakkari Gençlik Merkezine polis kontrolünde giden aracımıza el konulmak istenmiş ve araçtaki yardım malzemelerinin Hakkari Gençlik Merkezine boşaltmamız istenmiştir. Bu durumu kabul etmeyeceğimizi ve toplanan yardımların belirlenen bölgelere kendi imkanlarımızla götürerek deprem bölgelerinde bulunan gönüllülerimiz tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtacağımızı ve yardımda bulunan hayırseverin de bu şartlarla yardımda bulunduğunu belirtmemize rağmen bizzat Valilik talimatı olduğu belirtilerek aracın çıkışına izin verilmemiş ve kendileri dışında hiçbir kurum, dernek ve STK’nın yardım gönderemeyeceğini belirtmişlerdir. Bu durum üzerine emek ve demokrasi güçleri olarak yaptığımız değerlendirmede bozulma ihtimaline karşı toplanan ekmeklerin AFAD aracına yüklenerek AFAD’ın belirlediği fakat bilgisi bizimle paylaşılmamış bir deprem bölgesine gönderilmiştir. Hayırsever vatandaş ile yapılan görüşmede kendisine ait olan yardım malzemesini AFAD’a teslim etmeyerek geri çekeceğini ve ürünleri satın aldığı dükkanlara iade edeceğini belirtmesi üzerine bağışladığı ürünler kendisine iade edilmiştir."

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Yaşanan afetin boyutu göz önüne alındığında tüm halkımızın seferberlik ruhuyla afetin yaralarını sarmak için her şeyini ortaya koyduğu bu süreçte hala yasaklama ve baskılarla afetzedelerle dayanışmayı engellemeye çalışan bu tutum ve kararları kabul etmediğimizi, afet bölgelerine yardım etmek için kimseden izin almamıza gerek olmadığını tekrardan belirtmek isteriz. Daha enkaz altında insanlarımız çıkarılmamışken, on binlerce yaralı varken ve yüzbinlerce insanımız evsiz bir şekilde yardıma ihtiyaç duyarken, çocuklarımız üşürken diğer şehirlerde bu yönlü bir yasaklama yokken ilk günden beri Hakkari Valiliği tarafından depremzedelere gönderilmek istenen yardımlar engellenmeye çalışılmaktadır. Yapılan engellemelerin aşılması adına AFAD koordinasyonundan sorumlu mülki amirlerle görüşme taleplerimize kapılarını kapatmaları afet bölgelerinde yaşanan mağduriyetleri arttırmaktadırlar. Bütün bu yaşananlar karşısında halkımızdan aldığımız desteklerle dayanışma kampanyalarımızı sürdüreceğimizi belirterek bu dayanışmamızı engellemeye çalışanları da halkımızın vicdanına bırakıyoruz."

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Hakkari Şubesi
KESK Hakkari Şubeler Platformu
DİSK/Genel-İş Hakkari Şubesi
İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi
Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(HESOB)
TMMOB Hakkari İl Koordinasyon Kurulu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.